Кристиан Тобира, бивша министърка на правосъдието и добре позната фигура

...
Кристиан Тобира, бивша министърка на правосъдието и добре позната фигура
Коментари Харесай

Бивша министърка е кандидат за президент

Кристиан Тобира, някогашна министърка на правораздаването и добре позната фигура от левицата, влезе публично през днешния ден в конкуренцията за президентските избори във Франция тази пролет. Ако бъде определена, тя ще стане първата жена и първият цветнокож президент на страната. Шансовете ѝ обаче са дребни.

Шейсет и девет годишната Тобира, която е родом от Френска Гвиана, разгласи за свои цели в предизборната акция младежката политика, обществената правдивост, опазването на околната среда, образованието и усилването на обществения разговор. Тя е шестият сериозен претендент във фрагментираното ляво пространство, влизащ в конкуренцията за изборите, чийто първи тур е на 10 април. Проучванията към този момент ѝ дават поддръжка от единствено към 3 %.

Водач в анкетите с поддръжка от към 25 % е президентът либерал Еманюел Макрон, макар че той към момента не е оповестил публично дали ще се бори за преизбиране.

За мощни са считани още кандидатурите на консерваторката Валери Пекрес и на Марин Льо Пен от крайната десница. Подкрепата и за двете е от порядъка на 16-17 %.

Вляво най-разпознаваеми и най-обещаващи са кандидатурите на крайнолевия Жан-Люк Меланшон, който взе участие за трети път в конкуренцията за президентския пост, Яник Жадо от Зелените и Ан Идалго от Френската социалистическа партия. Подкрепата за тях е сред 4 и 9 %.

Тобира беше правосъден министър от 2012 до 2016 година при ръководството на президента социалист Франсоа Оланд. През 2016 година тя подаде оставка поради спор по отношение на планувана конституционна корекция за лишаване на френското поданство на наказани за тероризъм, които имат паспорт и на друга страна.

Кристиан Тобира влезе под светлините на прожекторите и с дейната си пропаганда в поддръжка на закона, с който Франция легализира гей браковете. Тобира се кандидатира за президент на Франция за повторно. Предишният беше през 2002 година, когато тя получи единствено 2,32 % от гласовете.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР