Кремъл се държи така, сякаш става дума за незначителна промяна.

...
Кремъл се държи така, сякаш става дума за незначителна промяна.
Коментари Харесай

Русия ще вярва хем в комунизма, хем в Бога

Кремъл се държи по този начин, като че ли става дума за незначителна смяна. Но истината е друга: конституционните ремонти, препоръчани от Путин, задълго ще обрекат руснаците на безсмислени и безпощадни спорове, написа Иван Преображенский за " Дойче веле ".

В Долната камара на съветския парламент е импортиран пакетът с президентските ремонти на Конституцията. Държавната дума ще го одобри още на 10 март, а на 22 април - в чест на 150-годишнината от рождението на Ленин - руснаците са призовани да гласоподават промените в Основния закон.

Кремъл настойчиво твърди, че не става дума за приемането на нова конституция, нито даже за съществени промени в наличието ѝ. Аргументира се с това, че основните членове 1, 2 и 9, които не могат да се трансформират без да се свика Конституционното заседание или да се организира референдум, няма да бъдат пипани.

Конституцията на Путин е нов документ

Но даже и единствено размерът на препоръчаните промени приказва за това, че в последна сметка ще се получи напълно нов документ. Първоначалните президентски ремонти, показани в Думата, заемаха 21 страници.

Новият " пакет на Путин " е от 24 страници. Като цяло се получават 45 страници с промени в един документ, който обгръща едвам 64 страници.

А и предлаганите промени никога не са маловажни. Руският език е наименуван " език на държавообразуващия народ ", Русия се оказва исторически приемник на Съюз на съветските социалистически републики, само че в същото време се твърди, че предците са предали на руснаците някакви си идеали (без да се прецизира какви) и вярата в Бога. Държавата сама си присвоява правото да " пази историческата истина ", а полемики по опцията за отчуждаване на земя " не се позволяват ".

Освен това страната нахално надниква и в спалните на руснаците, защото - съгласно новия текст на Конституцията - " фамилията, майчинството, бащинството и детството " се оказват сфери, следени от страната. При това бракът е разказан единствено като съюз сред мъжа и дамата.

Фиксирано е и съотношението сред минималната работна заплата и равнището на виталния най-малко в Русия.

Освен това е записано правото на страната да вкарва ограничавания, засягащи претендентите за държавни постове - не разрешава се да вземем за пример на държавните и на общинските чиновници да имат жителство в други страни или имущество зад граница. Кандидатите за президентския пост би трябвало да са живели в страната не 10 - колкото е в този момент, а 25 години.

Инакомислието е неразрешено

Всичко това няма по какъв начин да бъде наречено " незначителни промени ". Но Кремъл се пробва да потвърди таман това пред Конституционния съд, който ще би трябвало да прегледа поправките преди те да бъдат признати от Думата. Защото въпросните ремонти ще се одобряват и узаконят точно от депутатите, а допитването до народа, измислено от Путин, няма никаква юридическа мощ.

Народът се оказва изхвърлен от Путиновата конституция, там към този момент не се приказва за многонационалния му темперамент. Именно тази многонационалност обаче се явяваше държавообразуваща съгласно конституцията от 1993 година. А в този момент към този момент се приказва единствено за Руската федерация, която на всичкото от горната страна била с " хилядолетна история ".

Заради несъответствуващата дефиниция това би могло да провокира неприятни асоциации с човеконенавистния " хилядолетен райх " на нацистите, който за благополучие се срина още преди да се насочи към бъдните хилядолетия.

Новият закон на Владимир Путин е извърнат напълно към предишното. На места той наподобява повече на духовен кодекс на путинизма. Съвсем явен е опитът да се събере и запише в конституцията всичко, обвързвано с прословутата " непоклатимост " и с това, което през днешния ден в Русия назовават " обичайни полезности ": от паметта за успеха на Съюз на съветските социалистически републики във Втората международна война до брака като съюз сред мъжа и дамата. Макар че всичко това би могло да се размени с една-единствена фраза: " инакомислието е неразрешено ". Конституционните ремонти на Путин напълно опонират на сегашната съветска конституция, която не разрешава основаването на каквато и да е държавна идеология и въвеждането на цензура.

Новата конституция: разделяй и владей

Съвсем явно е, че тази конституция няма да сплотява, а тъкмо противоположното - ще задълбочава разломите, които от дълго време съществуват в съветското общество. През последните две десетилетия в името на властта съветската ръководеща класа усърдно настройваше едни против други разнообразни обществени групи на съветското общество, с цел да попречи на възникването на публично единодушие и на солидарни полезности. Сега тази политика ще бъде закрепена и конституционно.

Ако в страната не настъпи някаква промяна на политическия режим, руснаците за дълги години ще бъдат обречени на безсмислени и безпощадни спорове, раздухвани от пропагандата на Кремъл.

Червените ще се борят против белите, атеистите - против вярващите, консерваторите против либералите, националистите - против космополитите и по този начин до безконечност. И всичко това ще става под погледа на циниците, чиито предшественици им били предали по едно и също време и идеалите на комунизма, и вярата в Бога
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР