Крайнодесният министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини обяви

...
Крайнодесният министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини обяви
Коментари Харесай

Край на кризата: Испания приема мигрантите от „Водолей“

Крайнодесният министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини разгласи победа в проблема за ориста на 629 мигранти на филантропичния транспортен съд „ Водолей “, откакто Испания се съгласи да ги одобри на своя територия, написа британският в. „ Гардиън “ (The Guardian).

Европа беше напът да се изправи пред филантропична рецесия, откакто популисткото и крайнодясно държавно управление на Италия отхвърли на „ Водолей “ да дебаркира в страната през уикенда. Салвини съобщи, че корабът би трябвало да иде в Малта. Малката островна страна обаче отхвърли с претекста, че няма нищо общо със избавителната интервенция на мигранти, извършена в териториалните води на Либия и следена от италианската брегова защита.

Криза в Средиземно море: никой не желае транспортен съд с мигранти

Мигранти се биха с локални поданици на о. Лесбос

Десетки мигранти изненадаха туристи на испански плаж

„ Открихме фронт в Брюксел “, сподели Салвини ,

който предходната седмица стана вътрешен министър. „ Ние се свързваме с Европейската комисия, с цел да извърши тя отговорностите си към Италия, които в никакъв случай не са били уважавани “, добави той.

След като Върховния комисариат за бежанците на Организация на обединените нации (ВКБООН) настоя за незабавното акостиране на кораба, защото провизиите на борда му са на привършване, новият министър председател на Испания Педро Санчес даде позволение на „ Водолей “ да дебаркира във Валенсия. Той сподели, че страната му ще приветства мигрантите на борда.

Министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат благодари в обществената мрежа Туитър на Испания, че е приела „ Водолей “, „ откакто Италия наруши интернационалните правила и провокира рецесия “. Той сподели, че страната му ще „ изпрати нови хранителни запаси на кораба. Ще би трябвало да седнем и да обсъдим по какъв начин да попречим тази обстановка да се случи още веднъж. Това е европейски въпрос “.

Новият министър председател на Италия Джузепе Конте пък благодари на Испания за нейния „ жест на взаимност “ .



Новата позиция на Рим не значи, че на всеки транспортен съд ще бъде отхвърлен достъп. Корабът „ Ubaldo Diciotti “ на италианската брегова защита с 937 мигранти на борда, двама от които са умряли, се насочи към пристанище Катания в понеделник вечерта, което значи, че пристанищата към момента са отворени за избавителните лодки на Италия. Очаква се обаче те да бъдат затворени за всички плавателни съдове на неправителствени организации.

Турция: Нови орди мигранти напират към България и Гърция

Израел изпраща над 16 000 мигранти от Африка към западните страни

Кризата в понеделник беше предотвратена от Испания, само че Матео Салвини даде обещание в свое изказване, че ще блокира още кораби, пренасящи мигранти, а в бъдеще могат да се чакат повече такива спорове.

Матилде Авивилайн от Неправителствени организации SOS Méditerranée, която употребява кораба Водолей съобщи:

„ Не знаем дали Италия ще продължи да ни блокира ,

не знаем дали ще затворят още веднъж морските пристанища. Това, което знаем, е, че ще продължим да координираме избавителната интервенция “.

Тя добави: „ Ще чакаме указания, както постоянно. Ако не е Италия, ще бъде друга страна. Както споделих, нашата избавителна интервенция ще продължи без значение от това “.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР