Крайните позиции провокират повече интеракции и съответно достигат до повече

...
Крайните позиции провокират повече интеракции и съответно достигат до повече
Коментари Харесай

Как руската пропаганда необезпокоявано се разпространява във Фейсбук


Крайните позиции предизвикат повече интеракции и надлежно доближават до повече консуматори. Така логаритмите на Facebook се трансформират в съдружник на съветската агитация, предизвестяват специалисти.

Голям брой подправени вести, в това число за зверствата в Буча, се популяризират с невиждана скорост във Facebook. Видеоклиповете се гледат и споделят хиляди пъти. Оценката на случайна извадка от страници в обществената мрежа, направена от немските медии " Зюддойче цайтунг ", WDR и NDR, демонстрира, че изявленията, които слагат под подозрение осъществените жестокости, жънат съществени триумфи и се радват на доста гледания. Това се случва, без те да бъдат изтривани или маркирани като подправени.
Редакцията предлага
В обществената мрежа се популяризират изявления за всеобщите убийства на цивилни в киевското предградие Буча, които са озаглавени " Инсценираната кървава баня в Буча " или " Лъжата в Буча ". Като доказателства се ползва да вземем за пример изказванието, че " върху украинските коли не е била открита кръв ". Внушава се, че по телата на хората, някои от които са били вързани, не се вижда " трупно вкоченяване ". В някои постове се твърди, че въобще не са намирани тела. Всички тези операции

Руските посолства популяризират дезинформация посредством Facebook

Общото сред всичките тези страници е, че. Страницата на съветското посолство в Германия във Facebook разказва военните закононарушения като " инсценировка " на украинското държавно управление. Публикациите се радват на хиляди рекации, а англоезичната им версия - на стотици хиляди.

Под някои от изявленията на посолството се четат и следните мнения от консуматори: " Лъжи, единствено неистини - засрамете се ", " ужасена съм, че ви е разрешено да разпространявате тези нелепости в Германия ". Невярната информация не се изтрива, даже не се отбелязва от Facebook.

От своя страна, обществената мрежа се базира на въведените от нея ограничения против дезинформацията. Достъпът до RT и Sputnik е стеснен в целия Европейски съюз, показват от компанията. Съдържанието от следени от Русия медии, както и материали с линкове към държавни уеб страници, са с лимитирано разпространяване във Facebook, като произходът им категорично е маркиран.

Съмнителни страници притеглят милиони интеракции

Facebook страниците на съветските посолства са единствено едни от многото профили, разпространяващи дезинформация относително безпрепятствано. От началото на войната аудиторията на други страници също нараства.

" Западът е същинският агресор ", твърди видеоклип в страница с към половин милион гледания в обществената мрежа. " Русия не води война ", се споделя в друго видео, забелязано 200 000 пъти. Видеоклипове от пропагандния канал Russia Today, който беше неразрешен във Facebook, също могат да бъдат открити. Наскоро качени от частни профили, от време на време те събират стотици хиляди интеракции, без да са съпроводени от предизвестие за дезинформация.

В допълнение към това, въздействието на доста по-малки сметки, разпространяващи тайни теории, се разраства. Един подобен образец е страницата " Anonline ". Тя е направена малко след началото на войната. Един месец и 250 прокремълски изявления по-късно страницата към този момент е привлякла десетки хиляди почитатели. Анализът демонстрира, че видеоклиповете, оповестени от " Anonline ", са гледани над два милиона пъти. Профили като този има доста. Броят на почитателите им в някои случаи се е нараснал десетократно в границите на седмица след началото на войната.

Алгоритмите спомагат за разпространяването на дезинформация

Въпреки че зверствата, осъществени от съветската войска, са доказани от самостоятелни публицисти, намиращи се на място, както и от разбор на сателитни фотоси, изработен от " Ню Йорк Таймс ", подправените вести не престават да имат въздействие. За това предизвестява Филип Крайсел от неправителствената организация Hate Aid. Той от дълго време следи тактиката на съветските пропагандатори. " Зрителят или слушателят би трябвало да остане с усещането, че към този момент не може да има вяра на нищо. С други думи: че към този момент не съществува такова нещо като справедлива истина. "

Бившата служителка на Facebook Франсис Хауген показва различен по-фундаментален проблем: " Алгоритмите дават най-голямо разпространяване на най-крайните позиции. Може да твърдите най-абсурдното нещо, само че защото хората взаимодействат със наличието, то получава по-голяма публика. Ако напишете нещо уравновесено и задълбочено, с цел да опровергаете лъжите, то в никакъв случай няма да доближи до същото количество хора. "

Хауген напусна Facebook през 2021 година и се трансформира в един от най-големите критици на компанията.

Машината за дезинформация работи от години

Хауген упреква платформата, че не се оправя с казуса с дезинформацията. Ръстът на подправените профили постоянно е поради ботове, които изкуствено промотират и популяризират дадена обява, споделя тя. Затова и приканва за надалеч по-строга регулация и повече бистрота от страна на обществените медии.

Същевременно някогашната служителка на компанията показва, че не може за пет седмици да бъде спряна машина за дезинформация, която се е разраствала в последните пет години.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР