Кратерът Белва на Марс. Photo credit : NASA/JPL-Caltech Наскоро мощната

...
Кратерът Белва на Марс. Photo credit : NASA/JPL-Caltech Наскоро мощната
Коментари Харесай

Марсоходът Пърсъвиърънс изпрати спиращи дъха ни снимки на кратера Белва

Кратерът Белва на Марс. Photo credit: NASA/JPL-Caltech

Наскоро мощната камера “Mastcam-Z ” на марсохода “Пърсъвиърънс ” снима 152 фотоси на кратера Белва, които бяха съшити в изцяло панорамно изображение. Но като се изключи че изображението е зашеметяващо и стопира дъха ни, то има и голяма научна стойност.

Белва е дребен кратер с диаметър 0.9 километра, който се намира в границите на по-големия кратер и пресъхнало езеро на име Йезеро. Изучаването на кратер от подобен вид е значимо, защото астероидът, издълбал марсианската повърхнина, е оголил скалните пластове и по този метод се разкрива античната история на планетата. На Земята професорите по геология постоянно водят студентите си на местата, където се строят пътища и автомагистрали – тъй като машините прерязват скалите, откривайки пластовете им. Но на Марс кратерите съставляват естествена сходна групировка, комфортна за проучвания.

НАСА ни оповестява, че учените се пробват да схванат дали огромните обли камъни са изхвърлени от метеоритния удар, или са били довлечени в Белва от тогавашната река, вливала се в Йезеро. За тази цел скалите по стените на кратера ще бъдат сравнявани с тези на речната делта.

Изтеглете цялостното панорамно изображение с висока резолюция на този линк

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР