Кръпка до кръпка“ е положението, в което се намират голяма

...
Кръпка до кръпка“ е положението, в което се намират голяма
Коментари Харесай

Северната тангента: За Велико Желев и Бойко: 180 милиона, за нас – кръпки и дупки

„ Кръпка до кръпка “ е ситуацията, в което се намират огромна част от пътищата в България. Такова е и това на Северната скоростна дъга, демонстрира видео, снимано от екип на boulevardbulgaria.bg с дрон. Ключовото трасе край София бе построено със 180 млн. лева еврофинансиране от „ великия и жилест “ строител на ГЕРБ Велико Желев.

Строителството на Северната скоростна дъга стартира в края на 2015 година и приключи през април 2016 година при втория кабинет на ГЕРБ. Дължина на сектора е 16,5 км.

Бившият министър председател Бойко Борисов се хвалеше със скоростта на градежа и с денонощната работа по трасето, ситуирано сред „ Ботевградско шосе “, бул. „ Лазар Михайлов “ и от Околовръстния път до пътя за Требич.

Седем години по-късно рецензиите по адрес на качеството на осъществяването на строителството му са съществени.

Преди три седмици районният министър арх. Иван Шишков оповести данни от инспекция на Агенция пътна инфраструктура (АПИ), съгласно които една трета от плътността на асфалта на тангентата липсва. От планувани 20 см дебелина на пътната настилка са изпълнени едвам 14 см при градежа, показва проба вид „ асфалтова ядка “.

Предстоят по-задълбочени проучвания на положението на трасето. Контрааргументът против рецензиите на арх. Шишков беше, че пробите не са взети вярно и са компрометирани.

Съвпадение или не, броени дни след изнесените от министъра данни за некачествено създаване прокуратурата задържа за 24 часа един от хората, чиито сдружения построиха Северната скоростна дъга – Велико Желев, притежател на огромните инфраструктурни компании „ Хидрострой “ и „ ВДХ “. Бързо се оказа, че двете събития официално нямат общо и че претекст за ареста на строителния необут е кавга с негов зависещ.

Поредицата от събития обаче е добър мотив да се върне лентата обратно и да се напомни историята на Северната скоростна дъга.

За разлика от строителството на множеството аутобани и основни пътища, което се проточва с години, в някои случаи с десетилетия (АМ „ Хемус “), това на тангентата лиши към година и половина. Почти 17-километровото трасе даже бе пуснато два месеца предварително – за съпоставяне, 19-километровата автомагистрала „ Люлин “ бе съграждана към пет години.

Финансирането на Северната скоростна дъга е по Оперативна стратегия „ Регионално развиване “ 2007-2013 година (б.р. – потреблението на евросредства значи, че в случай че подробните разбори потвърдят липса на асфалт по цялото трасе, то с следствието на случая ще се заеме Европейската прокуратура, т.е. има по-голям късмет за ефикасни последствия за нарушителите).

Изпълнител на плана е консорциум „ ХПВС-ССТ “, в който вземат участие „ Водстрой 98 “, „ Хидрострой “ АД, „ Пътни градежи Велико Търново “ АД, „ Пътинженерингстрой “ АД и „ Пътстрой Бургас “. Стойността на контракта за планиране и строителство е 180 млн. лева с Данък добавена стойност.

Реклама

Строителният контрол е сбъднат от обединяване „ СЖС Технос – СЖС България “, в което са „ СЖС България “ ЕООД и „ СЖС Технос С.А. “, Испания. Този контракт е за 882 хиляди лева с Данък добавена стойност.

Трафикът бе пуснат на два пъти

На 30 декември 2015 година в употреба влязоха 13 км от тангентата – правите сред „ Ботевградско шосе “ и бул. „ Лазар Михайлов “ и от околовръстния път до разклона за Требич.

В края на април 2016 година бе пуснат и 4-километровият сектор от пътя за Требич до бул. „ Лазар Михайлов “.

Северната скоростна дъга е с 6 пътни ленти, по три в посока. Отсечката не е част от Транс-европейските транспортни коридори, само че реализира значима, бърза и директна връзка с основни пътни посоки – а точно коридори IV, VIII и X от Транс-европейската транспортна мрежа, през които минава трафикът от и за Гърция, Румъния, Република Македония и Сърбия.

Инфраструктурният обект е значим за столицата и страната, защото оказва помощ за по-бързия пренос на трафика от автомагистралите „ Тракия “ и „ Хемус “, пътищата Калотина – София и София – Бургас, както и второкласни и третокласни пътища.

Със Северната скоростна дъга се обезпечава комфортна връзка сред северозападните и югоизточните квартали на София. Подобрява се достъпът до най-отдалечените региони с центъра на столицата, улеснява се трафикът и се редуцира времето за пътешестване.

Недомислици

Скоро след откриването на тангентата обаче се оказа, че няколко от северните квартали, като „ Илиянци “, „ Бенковски “, „ Требич “ и Нови Искър, в които живеят над 22 хиляди души, са откъснати от София след премахването на старите пътища, на чието място не бяха построени нови.

Живеещите в „ Бенковски “ да вземем за пример се намират на към 50 метра от Северната скоростна дъга, само че с цел да се качат на нея трябваше да употребяват два обходни маршрута с дължина от 10 км и 7 км. Това накара държавното управление на Борисов да отдели спомагателни 1.5 млн. лева от бюджета през 2016 година за създаване на пътя до готовата детелина. Проектът бе предоставен на съдружие „ Северна скоростна дъга 2016 “, в което влизат „ Актив Билдинг Инк “ и „ Проджект планинг енд мениджмънт “.

Седем години след откриването на пътя, той е посипан с кръпки, а гаранцията за неговото качество е изтекла.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР