Кралят на Мароко Мохамед VI прие в сряда генералния секретар

...
Кралят на Мароко Мохамед VI прие в сряда генералния секретар
Коментари Харесай

Кралят на Мароко проведе разговори с Антонио Гутериш

Кралят на Мароко Мохамед VI одобри в сряда генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в кралския замък в Рабат, излиза наяве от изказване на кралския двор.

Генералният секретар на Организация на обединените нации изрази своята признателност към крал Мохамед VI за триумфа на 9-ия конгрес на Алианса на цивилизациите (UNAOC), извършен във Фес.
-->
Форумът имаше за цел да събере специалисти и политици, с цел да обсъдят новаторски хрумвания за решение на необятен кръг от международни проблеми.

Гутериш приветства приемането от Мароко на „ мощна и ангажираща “ декларация в края на UNAOC, добавяйки, че приемането на декларацията в този момент е „ повече от всеки път належащо в проблематичен интернационален подтекст “.

Генсекът на Организация на обединените нации също така похвали продължаващия ангажимент на суверена за поощряване на полезностите на неприкритост, приемливост, разговор и почитание към разликите.

Изтъквайки напъните на Мароко за поощряване на мира, Гутериш назова приноса на Мароко в световния кротичък развой „ непрекъснат и градивен “.

Мароко способства за „ поддържането и консолидирането на мира, укрепването на стабилността и насърчаването на развиването, изключително в Африка “, сподели топ служителят на Организация на обединените нации.

На срещата Гутериш разиска с мароканския монарх въпроса за Западна Сахара в светлината на Резолюция 2654 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призната на 27 октомври 2022 година

В резолюцията се акцентира смисъла на присъединяване на всички страни в разногласието за Западна Сахара, с цел да се помогне за намирането на взаимно задоволително и в съгласие политическо решение за преустановяване на районния спор за Западна Сахара.

Приемането идва в отговор на нежеланието на Алжир да се включи във водения от Организация на обединените нации политически развой. Алжирският режим продължава да твърди, че е просто наблюдаващ на разногласието.

Що се отнася до въпроса за Сахара крал Мохамед VI удостовери непоколебимата позиция на Мароко в поддръжка на разрешаването на разногласието посредством самодейността за проект за автономност, която ще отбрани териториалната целокупност на Мароко.

Крал Мохамед VI повтори поддръжката на Мароко за напъните на генералния секретар и неговия персонален делегат Стафан де Мистура за наблюдаване на политическата непоклатимост в района. Кралят също по този начин удостовери поддръжката на Мароко за органа на Организация на обединените нации в района MINURSO като наблюдаващ на прекратяването на огъня.

Срещата сред краля на Мароко и Гутериш се организира в наличието на специфичния консултант на генералния секретар Мигел Грака и министъра на външните работи, африканското съдействие и мароканците, пребиваващи в чужбина Насър Бурита.

Тази среща беше проведена в границите на 9-я конгрес на Алианса на цивилизациите (UNAOC), който се организира във Фес.

Върховният представител на UNAOC Мигел Анхел Моратинос откри събитието, наблягайки известната доктрина на политолога Самуел Хънтингтън, който постулира, че културните и религиозните разлики ще бъдат главните движещи сили зад бъдещите интернационалните спорове.

„ Ние не сме очевидци на конфликт на цивилизации, това, на което сме очевидци, е конфликт на ползи и незнание “, сподели Моратинос, отхвърляйки теорията.

Самюел Хънтингтън, прочут американски политолог, изложи теорията в своята книга от 1992 година „ Сблъсъкът на цивилизациите “, като сподели, че има вяра, че културните и религиозните разлики ще бъдат главната движеща мощ на споровете в ерата след Студената война.

В този подтекст, добави Моратинос, ролята на UNAOC стана по-решаваща от всеки път за установяването на световен мир и междукултурно съгласие.

Представителят на Организация на обединените нации прикани присъстващите да пазят взаимното почитание и взаимния живот в изискванията на актуалните световни рецесии.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш по сходен метод приказва за тъмен интернационален подтекст, наблягайки изключително вътрешните и световните разлики в благосъстоянието, както и интернационалните спорове, като продължаващата война в Украйна.

Като интернационалните спонсори на UNAOC, представители на Испания и Турция също направиха забележки по време на церемонията по откриването.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обърна внимание на разпространяването и налагането на дискриминационни хрумвания като ислямофобията и ксенофобията.

Турският политик акцентира напъните, положени от UNAOC, за битка с интернационалните проблеми и рецесии, и прикани за повече дейности за противопоставяне на тези проблеми.

„ Не тези, които приказват един език, а тези, които споделят едни и същи усеща, се схващат “, приключи Чавушоглу.

Представлявайки Испания, държавният секретар по интернационалното съдействие Пилар Кансела Родригес акцентира смисъла на семейството на събитието в Африка за първи път.

Тя сподели, че колкото и глобализацията и взаимосвързаността да са създали света обвързван, омразата и дискриминирането се популяризират по-лесно от всеки път.

На събитието участва и някогашният президент на България Петър Стоянов, който се срещна с генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

Президентът Стоянов бе поканен да открие панела „ Написване на нов публичен контракт: битка с дискриминирането и нетолерантността, учредени на вяра или убеждения (с акцент върху битката с антисемитизма, ислямофобията и християнофобията) “.

Историческият град Фес в Мароко беше хазаин на 9-о издание на световния конгрес тази година под надпис „ Към съюз за мира: Да живеем дружно като едно човечество “.

В контраст на възобновения напредък на крайната десница и няколко геополитически и филантропични спора, Форумът се стреми да предизвиква мира и солидарността, с цел да се оправи с световните провокации като пандемията от COVID-19 и изменението на климата.

Конференцията има специфичен фокус върху Африка, „ континент, който към момента не е спечелил своето почтено място, когато става въпрос за групови дейности и световна готовност “, сподели Бурита още през октомври.

Организацията на Обединените народи за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО) означи остарялата Медина (стария град) на Фес като обект на международното културно завещание през 1981 година, базирайки се на многочислените исторически обекти като университета Al Qarawiyyin - най-старият непрестанно настоящ университет в света.

Градът беше определен за хазаин на форума „ предвид на родовия си темперамент и духовната си символика “, сподели Моратинос по-рано тази година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР