Кралица Елизабет II беше най-дълго управлявалият монарх в британската история.

...
Кралица Елизабет II беше най-дълго управлявалият монарх в британската история.
Коментари Харесай

10 пъти, в които Кралица Елизабет РАЗБИ традициите и НАРУШИ правилата

Кралица Елизабет II беше най-дълго управлявалият монарх в английската история. В един свят на непрекъснати промени тя наподобява бе знак на комфорта и гордостта за генерации британци.
Освен че е брилянтен и обичан монарх, кралицата е известна и със своето прелестно възприятие за комизъм. Кралските помощници бяха привикнали да чуват нейния щастлив смях, отекващ в залите на замъка. Въпреки кралската си кръв, тя постоянно е била другарски настроена към всички – от членовете на фамилията си до своите жители.

За да почетем паметта на починалата кралица, се обърнахме обратно към някои забавни моменти в живота на Елизабет. Пазител на традицията и гордостта на британците, тя си е разрешавала да нарушава кралските правила и даже да промени един древен закон, с което е показвала, че на първо място слуша сърцето си. А то беше отворено за всички.
1. Няма публични очевидци на раждането на първото ѝ дете


Вярно е, че кралските правила изискват формален очевидец, нормално почитан политик, да участва на всяко кралско раждане. Традиционното предписание обаче се трансформира, когато кралица Елизабет II ражда първото си дете, принц Чарлз, без такова лице.
2. Кралицата кърми всичките си деца


Кралицата нарушава правилото, че кралските майки разчитат на кърмачки, с цел да кърмят новородените си, тъй като това сякаш им оказва помощ да се върнат към отговорностите си. За страдание тя е принудена да спре да кърми първото си дете, принц Чарлз, откакто се заразява с морбили.
3. Смята се, че е споделила на Уилям и Кейт да поканят който желаят на кралската си женитба


През цялата история на монархията значими посетители постоянно са били канени на кралските женитба. Изключение прави обаче сватбата на Кейт и Уилям. Кралицата обаче посъветвала внука си да не се преценява изцяло с това предписание и с Кейт да стартират от приятелите си и по-късно да прибавят тези, които е нужно да бъдат поканени.
4. Кралицата разрешава на Кейт Мидълтън да направи фотоси по време на първото си пътешестване до Балморал
Херцогинята на Кеймбридж е разпален фен на фотографията и постоянно радва кралските почитатели със фотоси на децата си в обществените мрежи. Знаейки това, кралицата разрешава да наруши протокола и да прави фотоси по време на първата си аудиенция в Балморал.
5. Тя кани майката на Меган Маркъл да остане за празниците


Според кралските правила на коледното празненство участват единствено близки членове на фамилията. Но през 2018 година кралицата прави изключение, като кани Меган Маркъл, която неотдавна е избраница на принц Хари, и майка ѝ Дория да се причислят към кралските особи за празниците. С това кралицата целяла да предложи поддръжка и да покаже почитание към бъдещата брачна половинка на Хари и нейното семейство.
6. Тя постоянно приема цветя от почитатели
През 2019 година кралица Елизабет за следващ път нарушава правилото да приема букети от своите жители и фенове. Ирландска блогърка, която бе измежду подарилите цветята, беше на седмото небе от благополучие, когато монархът спря и одобри подаръка ѝ.
7. Тя наруши правилото „ в никакъв случай не се оплаквай, в никакъв случай не обяснявай “
По време на ръководството си тя рядко приказва с пресата или показва възприятията си по отношение на събитията заради кралското предписание „ в никакъв случай не се оплаквай, в никакъв случай не обяснявай “. През 2020 година обаче тя го наруши около медийния напън, на който бяха изложени Хари и Меган: „ Хари, Меган и Арчи постоянно ще бъдат доста обичани членове на моето семейство. Признавам провокациите, които са изпитали вследствие на интензивното наблюдаване през последните две години, и поддържам желанието им за по-независим живот ”.
8. Тя модернизира процеса на печал
След гибелта на своя брачен партньор кралицата трансформира още една кралска традиция. Тя заменя обичайните траурни писалищен материали с черен борд и вместо това употребява хартия за писане с черен герб за формалната си преписка.
9. Тя направи всички деца на Кейт и Уилям кралски височества


Елизабет Втора разгласи, че нейните правнуци от Кейт и Уилям, имат право да бъдат титулувани негово и нейно кралско височество. Това значи, че могат да се нарекат принцеси. Според обичайното предписание единствено щерка им трябваше да носи купата Лейди.
10. Кралица Елизабет II промени дългогодишния закон за кралското завещание в интерес на девойките
През годините най-възрастният потомък от мъжки пол на монарха се смяташе за идващия правоприемник на английския престол. Но кралица Елизабет II наруши това предписание през 2013 година Тя постави завършек на обичайния закон за заместничество, учреден на пола, като го промени в интерес на девойките. Това значи, че първо дете може да бъде монарх, без значение дали е момче или момиче.
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР