Крал Чарлз III беше провъзгласен официално за новия британски монарх

...
Крал Чарлз III беше провъзгласен официално за новия британски монарх
Коментари Харесай

Крал Чарлз III провъзгласен официално от тръбачи в позлатени дрехи

Крал Чарлз III беше провъзгласен публично за новия английски монарх от кралски чиновник в двореца Сейнт Джеймс на гала, предавана онлайн по телевизия Би Би Си. 

Служителят прочете прокламацията от балкона на лондонската кралска резиденция, заобиколен от тръбачи в позлатени одежди. По време на оповестяването на прокламацията в Хайд Парк, в Лондонската кула и във военни обекти в Обединеното кралство прозвучаха салюти.

Облечените в червени униформи бойци в двора на Сейнт Джеймс отдадоха чест и смъкнаха шапките си от меча кожа, с цел да поздравят новия крал, до който стояха брачната половинка му Камила и синът му - принц Уилям.

Междувременно в Балморал, Шотландия, където умря кралицата, членове на кралското семейство, измежду които щерка ѝ принцеса Ан и другите ѝ двама синове принц Андрю и принц Едуард, с техните деца, участваха на частна църковна работа, по време на която уважиха паметта ѝ.

Принц Чарлз стана крал Чарлз Трети още в четвъртък - незабавно след гибелта на неговата майка кралица Елизабет Втора. Но на днешната съботна гала той публично бе провъзгласен за крал и постави клетва пред по този начин наречения Съвет по възкачването на трона.

На събитието участва целият политически хайлайф - някогашни министър председатели като Борис Джонсън, Тереза Мей, Дейвид Камерън, Гордън Браун и Тони Блеър, както и религиозни водачи.

Малко по-късно, както е по протокол, прокламацията бе прочетена и пред Стоковата борса  в лондонското Сити.

В изказването си крал Чарлз III уточни, че ще се стреми да следва вдъхновяващия образец, който му е бил предаден за спазването на конституционното ръководство - ще търси мир, естетика и разцвет за народите на Британските острови.

След това кралят разгласи, че денят, в който ще бъде погребението на Елизабет Втора, ще бъде почивен. Малко по-късно стана ясно, че това ще е 19-и септември.

След това Чарлз Трети се върна в Бъкингамския замък, където имаше доста срещи – с членове на кабинета, с водачи на опозицията и на религиозни общности.

В същото време в английския парламент, който по изключение бе отворен в съботния ден, част от депутатите в Камарата на общините и благородниците в Камарата на лордовете поставиха клетва за честност към новия монарх. Останалите депутати също ще положат клетва, само че на по-късен стадий.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР