Крахът на втория мандат беше предизвестен. Продължаваме промяната“ се държаха

...
Крахът на втория мандат беше предизвестен. Продължаваме промяната“ се държаха
Коментари Харесай

Цветанка Андреева: Третият мандат получи нова струя живот, вторият беше обречен

Крахът на втория мандат беше предупреден. „ Продължаваме промяната “ се държаха чисто пораженчески от момента на връчването му. Това съобщи в изявление за БГНЕС политологът Цветанка Андреева. 

По думите й, изключително по неверен чисто политически, пък и институционално е бил методът за съставяне на изпълнителна власт да премине през една декларация от общ темперамент през Народното събрание.

Неуспехът на втория мандат е в невъзможността на „ Продължаваме промяната “ от една страна да водят договаряния, а от друга - да намерят сътрудници, с които да осъществят коалиция, което идва от доста мощната им антиреторика.

" През цялото време дотук те приказваха анти- против останалите парламентарно показани обединения – като започнете от някогашните им сътрудници Българска социалистическа партия, като се изключи „ Демократична България “, доста мощна антиреторика имат и против ГЕРБ и Движение за права и свободи, и паднаха в личния си капан и останаха в изолираност. " - разяснява политологът. 

„ Третият мандат получи нова бликам живот през последните часове. Виждаме към този момент, че имаме много по-ясно изразена безапелационна политическа воля от страна на „ Демократична България “ да изградят чисто идеологическа структура, върху която стъпи реализирането на една държавна коалиция, в която те да са медиатор и да обединят на едно място присъединяване на ГЕРБ и Политическа партия. “ - означи Цветанка Андреева и добави, че този път нещата наподобяват няколко хрумвания по-сериозни.

Това, на кого да бъде връчен третият мандат, е решение на президента, само че като че ли вариантите, сред които той ще избира, ще бъдат определящи не толкоз от неговите политически благосклонности, а от това дали желае в действителност да даде късмет да се образува власт.

„ Би следвало, по тази логичност, да го връчи точно на Демократична България, или пък ще направи някакъв ялов политически жест, връчвайки го да речем на Българска социалистическа партия, знаейки, че те нямат капацитет да изградят коалиция. “ - счита политологът.

Третият мандат е политическият ход, в който ще забележим и политическата тактика на Румен Радев.

„ Той натрупа много власт през последната година и половина, привикна към този момент да взе участие и да държи изпълнителната власт, и то в условия неведнъж без парламент, тъй че това самочувствие, този запас, който натрупа, доста мъчно ще му бъде лишен. “ - изясни Андреева.

Тя акцентира, че президентът дължи един отговор, който от Движение за права и свободи сложиха – за какво постанова политическо ембарго върху Движение за права и свободи и за какво в пространството изговарянето на Движение за права и свободи като вероятен мандатоносител на третия мандат не съществува.

„ В последна сметка и политиците, и президентът би трябвало да дадат законен отговор “, добави политологът и напомни, че през годините на народна власт Движение за права и свободи е осъществявало държавно управление през третия мандат.

„ Ако изолацията и огромните разграничителни линии сред Политическа партия и ГЕРБ се стопяват, за какво това ембарго продължава да визира Движение за права и свободи? “ - запита Андреева.

Прогнозата ѝ е, че макар вярата за третия мандат, тази коалиция сред ГЕРБ и Политическа партия доста мъчно би се осъществила в този парламент, само че пък е добре в случай че към този момент стартира действителен диалог.

Тя уточни за какво съгласно нея сходна коалиция сред двете политически обединения би била сложна: „ Първо, поради това, че Политическа партия построиха своята политическа еднаквост точно върху анти-ГЕРБ държанието. Те посредством това си обръщение, посредством този си език засилват своето ядро, своя електорат. Всичките им стратегии кънтят през думите на лозунгите анти-ГЕРБ. “

Друга причина са идните тази година локални избори, които чисто идеологически до този миг са обсъждани като конфликт още веднъж сред Политическа партия и ГЕРБ. По думите ѝ всичко това ще би трябвало да се премисли, с цел да може да се построи един съюз сред ГЕРБ и Политическа партия и това е огромното предизвикателство пред двете обединения.

Ако отидем на нови предварителни парламентарни избори, чисто количествено най-вероятно съотношенията ще се запазят сред политическите сили, предвижда Цветанка Андреева. Битката ще бъде за първото място и точно тук е политическата конспирация – кой ще организира процесите по създаване на коалиция, което ще бъде извънредно значимо през 2023 година

Политологът означи, че обстановката ще бъде друга и тя към този момент е друга, тъй като виждаме по какъв начин през последните дни се излиза от езика, в който политиците непрестанно даваха доводи за какво не би трябвало да вземат участие в дадена коалиция, за какво никога не трябва да се коалират с дадена политическа групировка.

„ Днес към този момент се търсят причини за създаване на общо поле, на което да се сътвори държавна коалиция, тъй че обстановката е изменена “, сподели още Андреева и разясни, че отговорността пред политическите партии е с доста по-голяма тежест. „ Мисля, че партиите няма да позволен, минимум поради личния си неуспех, да оставят страната да бъде неуправлявана и по този начин да я раздават на политическа консигнация. “ - добави тя.

Комфортът на служебното държавно управление се дължи само въз основата на политическата неплатежоспособност на парламентарните сили да образуват власт. „ Някак си те дадоха безплатно властта на президента Радев и той се възползва от това състояние, като стартира да реализира персонални политически упоритости, личен политически план. Той не просто целеше да придвижи страната през рецесията, имайки длъжностен кабинет, той стартира да ръководи страната по този начин, както той счита, въпреки че неговата власт като държавно управление няма тази мощ на легитимността, произлизаща от суверена. “ - сподели още Андреева.

Тя съобщи, че колкото повече парламентаризмът и партиите стартират да се осмислят, толкоз повече властта на президента е обречена да понижава. „ Той претърпя своя напредък и оттук нататък към този момент ще търпи негативи, вътрешнополитически, в случай че щете и в интернационален проект “, безапелационна е Андреева. Тя разгласи, че методът, по който президентът би трябвало още веднъж да влезе в конституционния си модел, е Народното събрание в действителност да стартира напълно свястно да заседава като институция и да излъчи постоянна управническа коалиция. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР