Кръговратът на историята се повтаря - след спокойните, уравновесени и

...
Кръговратът на историята се повтаря - след спокойните, уравновесени и
Коментари Харесай

BMW направи кола с киносалон и шезлонг

Кръговратът на историята се повтаря - след спокойните, уравновесени и даже консервативни 7-Series (серии F01 и G11) BMW извади модел, който може да се съпостави с печално известния E65, създаден от Крис Бенгъл преди повече от 20 години. Умишлено провокативният дизайн, невижданите досега решения в интериора и революционните технологии обаче дават обещание, че за новия флагман на баварците ще се приказва още дълго време.

Дизайн

Пред BMW в никакъв случай не е стояла задачата 7-Series да бъде одобряван като доста хубав автомобил. Според основния дизайнер на марката Домагой Дукец " един водач не би трябвало да следва останалите, а да върви в вярната посока ".

" Това може да бъде непривична или некомфортна посока, само че е риск, който би трябвало да бъде стихотворец, откакто искаш да бъде водач и да си пионер в откриването на нови неща ", безапелационен е словенецът, който преди този момент работеше за Skoda.

Факт е, че новата " седмѝца " несъмнено проправя личен път. Оптика на два етажа, големи " ноздри " и груба задница - такива решения при внушителен седан до момента не бяха виждани, само че провокацията е налице.

Интериор

Провокация има и в интериора. През 2001 година в E65 дебютира джойстикът на системата iDrive. Той беше неуместен, само че оферираше изцяло нов метод на ръководство, който през идващите 20 години беше заимствуван от съвсем всички автопроизводители. В новата " седмѝца " има кристална шайба на централния тунел, която е потомък на същия този селектор iDrive.

Баварците не се тормозят да заимстват сполучливи решения от съперниците. Двойните екрани на предния панел препращат към предходното потомство на S-Class (новите поколения на флагмана на Mercedes и на C-Class към този момент залагат на огромен хиперекран). Същото се отнася и за пултовете за контролиране на седалките, които са преместени във вътрешната част на вратите, което прави ръководството им по-удобно.

Оформлението обаче е изцяло друго, като най-необичаният му детайл са преливащите цветове от вратите към предния панел. Това не е украсителен подробност, защото тук са интегрирани сензорните клавиши за ръководство на спомагателните функционалности, които се ръководят както от лидера, по този начин и от пасажера до него. Баварците назовават това Interaction Bar - интерактивна полоса за взаимоотношение с автомобила.

Особено усещане вършат материалите в салона - от обичайни съчетания на кожа, метал и въглерод до екологични Vegano и ретрорешения с нелакирано дърво и същински кашмир. Изобщо в BMW желаят да предложат всичко допустимо на клиентите си, а те сами да изберат това, което им харесва.

Киносалон на задния ред

Ако на предния ред има ексцентрични решения, на задния се появява нещо, което до момента не е виждано в автомобилната промишленост. Дори в концептуален модел никой не е предложил да се заменят мониторите, вградени на гърба на  предните седалки, с гигантска " плазма " с диагонал 31 инча и разширения 8K, която се спуска от тавана.

Тази система е наречена Theater Screen и действително не се отличава от домашното кино, като работи с приложения като Netflix, YouTube и други Подобно решение назряваше от известно време, само че компанията BMW първа реши да го внедри в колите си.

Трябва да се означи още нещо впечатляващо - в случай че клиентът си поръча пакет Executive Lounge, задната дясна седалка, която разполага с функционалности за масаж и вентилация, се трансформира в шезлонг, на който може човек да се излегне, до момента в който пътува. Има даже и място за слагане на краката, тъй че пасажерът се усеща като в бизнес класа на аероплан.

Задвижване

Баварците са взели решение за коренно опростяване на гамата на модела, което оптимизира производството и улеснява избора на клиентите. Новият 7-Series е наличен с редови 3,0-литров турбомотор, с 6 цилиндъра и задно задвижване, разрастващ мощ 380 к.с. Вторият бензинов вид е с познатия 4,4-литров битурбо V8 (544 к.с.).

Има и две електрически версии на BMW i7 (така се нарича версията на ток), като и двете са със задвижване на четирите колела, т.е. има по един електромотор на всяка ос. По-слабата е с мощ 544 к.с., а усилената - с 660 к.с. Батерията в двата случая е с потенциал 101,7 кВт/ч, като обезпечава пробег сред 595 и 625 км.

Технологии

Като същински флагман на марката новият BMW 7-Series разполага с най-модерните технологии освен в информационно-развлекателната сфера. Луксозният седан е оборудван с LED матрични светлини, адаптивен крузконтрол от последно потомство, функционалност за поддържане на лентата, камери, датчици, радари и други

Седанът е подготвен и за самостоятелно шофиране от равнище 3, чакайки бюрокрацията да даде " зелена светлина " за потреблението му по публичните пътища. Това значи, че в трафик и при скорост до 60 км/ч водачът може да остави контрола напълно на автомобила.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР