Кръгла маса Образование 4.0“ очерта основни елементи на пътна карта

...
Кръгла маса Образование 4.0“ очерта основни елементи на пътна карта
Коментари Харесай

Дигиталното образование ще подготви децата за епохата на цифровата трансформация

Кръгла маса „ Образование 4.0 “ очерта съществени детайли на пътна карта за цифровизация на образованието в България
До еднa година ще има wi-fi във всички учебни заведения – с тази вест министърът на образованието Красимир Вълчев откри кръглата маса, отдадена на развиването и навлизането на цифровото обучение в българското учебно заведение, която се организира в София.

Форумът очерта главните детайли на цифровото образование  и на пътна карта за цифровизация на образованието в България. „ Най-сигурният метод да се реализиран резултати в посока цифровизация е мобилизацията на всички нива“, означи Мария Габриел , еврокомисар по цифрова стопанска система и общество.

Форумът се организира при изключително огромен интерес от шефове на учебни заведения, преподаватели,  издатели на учебници, основатели на образователно цифрово наличие, просветителни неправителствени организации и медии.
Инициатори на събитието са „ 24 часа “ и VIVACOM
„ За нас образованието е идея, за която се работи от години. Готови сме да партнираме с организации и институции, с цел да подпомогнем развиването на нашето общество и най-много на децата “, акцентира Радослав Златков , основен механически шеф  и член на УС на VIVACOM. За компанията задачата на самодейността „ Образование 4.0 “ е да спомогне развиването на цифровите форми на образование, които от своя страна ще допринесат за цифровата просветеност и по-добрата реализация на едно цяло потомство. Ето за какво компанията си слага амбициозната цел събитието да е единствено началото на един дълготраен план, подпомагащ навлизането на новите технологии в образованието и основаването на първите цифрови паралелки “.

Качественото обучение значи образуването на цифрови умения у учениците и потребление на технологиите в процеса на образование, стана ясно по време на полемиките. „ Най-важната смяна с навлизането на новия закон за образованието е основаването и насърчаването на новаторски учебни заведения “, показа кметът на Столична община Йорданка Фандъкова , наблягайки, че „ най-важното е инвестицията в хората и най-много в учителите да се случва едновремено с инвестицията в учебната среда “.
Форумът се организира в три разнообразни панела, представящи съответни сполучливи практики от българското учебно заведение, просветителната система и бизнес начинания, които подкрепят навлизането на новите технологии в класната стая.
Бяха показани сполучливи решения като „ Smart school “ на VIVACOM. Платформата на телекома включва използването на облачни услуги при предпазена интернет среда, в която се дава достъп на учениците единствено до несъмнено наличие, належащо за образователния развой. „ Виждаме, че децата ни към този момент са доста дейни в интернет, употребяват технологиите непрекъснато и считаме, че е вярно техните цифрови умения да бъдат употребявани в образователния развой “, показа по този мотив Мирослав Петров, основен шеф “Продажби ” и член на УС на VIVACOM.

Дигиталното образование е интерактивно образование, което се улеснява от технологията или от практтически указания, които спомагат за дейно потребление на технологиите. То обгръща използването на необятен набор от практики, в това число: смесено и виртуално образование, това се очерта като консенсусна рамка на цифровото образование.

Дигиталното обучение обгръща или включва най-малко един или няколко от следните детайли или композиция от тях: технологии в класната стая; електронни учебници; разбор на образованието благодарение на ИКТ; междудисциплинарно преподаване и образование благодарение на облачно съдържание; геймификация; отдалечено образование с присъствени срещи или напълно отдалечено обучение; онлайн образование и потребление на отворени просветителни запаси.

България има потребност от национална тактика за цифровото обучение с измерими цели, а развиването на уменията на учителите би трябвало да се трансформира в главен приоритет, това се очерта в умозаключение като съществена нужда, с цел да може дигитализацията да навлезе по-масово в българското учебно заведение. Освен това, съгласно Гергана Паси, създател на Национална цифрова коалиция: „ Нужна е „ положителна дискриминация “ за учителите – иноватори “.

Събитието се организира в партньорство с Дигитална национална коалиция и с поддръжката на МОН и Столична община. Водещи модератори на панелите бяха  издателят на вестник „ 24 часа “ Венелина Гочева, създателят на Дигитална национална коалиция Гергана Паси, Диян Стаматов, шеф на 119 СУ „ Акад. Михаил Арнаудов “ и Ангел Георгиев, координатор по Национален парк „Обучение за ИТ кариера“.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР