Kойто успее първи да произведе и разпространи ваксина срещу COVID-19,

...
Kойто успее първи да произведе и разпространи ваксина срещу COVID-19,
Коментари Харесай

Кой ще спаси света - войната на ваксините е като студената

Kойто успее първи да създаде и популяризира ваксина против COVID-19, ще се трансформира в избавител на човечеството и ще придобие голямо геополитическо въздействие. Неслучайно експертите настояват, че конкуренцията сред страните да са първи с имунизацията наподобява на галактическата конкуренция сред противниците от студената война Съединени американски щати и Русия.

Само преди ден се появи новината, че една от намиращите се в последната фаза на тестванията ваксина - тази на американската фармацевтична компания “Пфайзер” и немската биотехнологична “Байонтек”, е посочила 90% успеваемост. Медиите оповестиха, че става дума за епохално събитие, което “може да промени разпоредбите на играта” и да докара до завръщане към естествения живот. Данните за имунизацията към момента са в промеждутъчен стадий и окончателните се чакат през декември.

Въпреки това тържищата по света реагираха с внезапно повишаване.

Дори съперниците от университета в Оксфорд, които дружно с “Астра Зенека” също са на финала на своя ваксина, поздравиха сътрудниците си за триумфа. Показателен за политизирането на имунизациите е фактът, че без значение от огромния пробив огромна част от реакциите на известието бяха от вида: инцидентно ли то пристигна тъкмо в този момент, малко след приключването на президентските избори в Съединени американски щати?

Президентът Доналд Тръмп, засипван от рецензии поради неспособността на администрацията му да се оправи с пандемията, разчиташе доста на имунизацията като коз в предизборната битка. Въпреки натиска върху научните екипи в Съединени американски щати да бързат колкото може повече, те не се поддадоха и му дадоха отговор, че имат личен дневен ред, който се диктува от сигурността. Веднага след новината в понеделник обаче Тръмп упрекна “Пфайзер” и Агенцията за храните и медикаментите в Съединени американски щати, че са задържали преднамерено известието с 5 дни, с цел да провалят “ваксинната му победа” в изборите.

“Ако Джо Байдън беше президент, нямаше да имате ваксина още 4 години. Бюрокрацията щеше да унищожи милиони животи”, написа Тръмп в туитър. “Пфайзер” от своя страна отхвърли намеците, че е получила държавна помощ, и разгласи, че не е приемала фондове от никого.

Войната на имунизациите е освен вътрешна в Съединени американски щати, а най-вече геополитическа. Конкуренцията дори не е толкоз икономическа, тъй като пазарът този път обгръща на процедура целия свят, тъй че дял от него ще се падне евентуално на всички огромни компании. Според неотдавна оповестен отчет на “Морган Стенли” и “Креди сюис” облагата от Коронавирус имунизациите на огромните фармацевтични компании в Съединени американски щати, Европа и другите развити страни ще доближи сред 10 и 25 милиарда $ годишно.

Еврокомисията към този момент изяви подготвеност да подписа съглашение с “Пфайзер” за 200 млн. дози (с опция за закупуване на още 100 млн.), а Съединени американски щати имат подписан контракт с британско-шведската “Астра Зенека” за 300 млн. дози от разработваната взаимно с Оксфордския университет ваксина. Англия пък се е договорила за доставката на 340 млн. дози от 5 разнообразни производителя. Поръчаните количества надвишават броя на популацията, тъй като в множеството случаи имунизациите се ползват в 2 дози за всеки пациент.

Но без значение от феърплея сред научните екипи от двете страни на океана, взаимните контракти за милиарди и обезпечените великански облаги на “Биг Фарма” (така конспираторите назовават фармацевтичните колоси - б.р.) надцакването сред фирмите върви зад кулисите. В Съединени американски щати да вземем за пример бяха мощно раздухани неблагополучията на “Астра Зенека”, която през септември се принуди да спре тестванията на имунизацията си в Съединени американски щати поради странични резултати у английски доброволец. После пък бразилски доброволец умря, въпреки да се оказа, че е бил в контролната група, получавала плацебо.

Заради тези справедливи забавяния оксфордската ваксина изостана в графика и ефективносттa ще е ясна в края на годината. Британската преса пък акцентира, че RNA имунизацията на “Пфайзер”, която употребява генетичен код вместо част от самия вирус, може да се създаде доста по-бързо от векторната ваксина на “Астра Зенека”, само че използването ще се забави поради потребността от специфична екипировка за съхранението; при минус 70 градуса, което изисква съществуването на специфични хладилници.

От компанията “Байонтек” оповестиха, че задачата им в този момент е да схванат дали имунизацията може да оцелее над 5 дни при температура от 4 градуса в елементарен ледник. “Пфайзър” създава специфична кутия с размери на куфар за преместване на имунизацията. Само че съгласно в. “Таймс” тя може да се отваря директно преди инжектирането и единствено по два пъти дневно, което прави достигането на имунизацията до пациентите доста комплицирано и скъпо.

В момента в света се създават над 190 ваксини. 10 от тях са в последната решителна фаза на тестванията. 4 от имунизациите на финалната права се създават в Китай. Ваксината “Спутник V” на съветския център “Гамалей” бе оповестена персонално от президента Путин за първата записана в света. Срещу нея Западът застана в обединен фронт. Като главен мотив се изтъкваше фактът, че тя бе утвърдена още преди да е предходна третия стадий на тестванията. Изследователите от западните страни продължиха да се съмняват в препарата даже след появяването на позитивна публикация за него в здравната библия - сп. “Лансет”, тъй като стойностите на антителата у всички доброволци се оказали доста сходни. В случая опълчването сред Съединени американски щати и Европа, от една страна, и Русия и Китай, от друга, се придвижи и в полето на имунизациите.

Показателен в това отношение е казусът с Унгария, която постоянно се цепи от Европейски Съюз. Тя го направи и този път, като разгласи, че ще се достави с съветската ваксина, с цел да я изследва и вероятно лицензира в страната. Отговорът на Европейската комисия не закъсня: Будапеща ще има право да закупи имунизацията единствено в случай че тя е лицензирана в Европейски Съюз.

Само час откакто “Пфайзер” разгласи новината за пробива си, Русия също заявява, че “Спутник” е ефикасна 90%, уточни “Дейли мейл”. Министерството на здравеопазването в Москва разгласи това въз основата на данните, получени от програмата за всеобщо имунизиране на популацията. До момента резултати от третата фаза на тестванията на “Спутник V” не са оповестени.

За китайска ваксина в Съединени американски щати и Европа най-малко за момента не може и дума да става. Доналд Тръмп не престава да назовава причинителя на болестта “китайския вирус”, а западното съмнение към Китай се задълбочи извънредно доста поради съмнението, че при започване на пандемията Пекин е укрил от света истината за унищожителното злополучие.

Бразилия бе подготвена да употребява китайската ваксина на компанията “Шиновак” след осъществяване на тествания в страната, само че преди дни разгласи, че те се приключват поради проявата на съществени странични резултати в един от доброволците.

В същото време китайската ваксина е неизменима част от дипломацията. Пекин не престава да приказва какъв брой налична ще е тя за разрастващите се страни и по какъв начин ще се трансформира в световно публично богатство. Китай към този момент даде обещание африканските страни, в които той от години ускорява икономическото и военното си наличие, да получат първи имунизацията, и то гратис.

Кой ще стане пионер на имунизацията против ковид, е въпрос на въпросите. А отговорът ще дефинира имиджа и геополитическото въздействие на страните в идващите години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР