Коя е най-добрата метафора, за да опишете фондовия пазар и

...
Коя е най-добрата метафора, за да опишете фондовия пазар и
Коментари Харесай

Ако инвеститорите бяха алпинисти - как акциите стигнаха зоната на смъртта

Коя е най-хубавата метафора, с цел да опишете фондовия пазар и показателя S&P 500, който се повиши с 16% от октомврийските си дъна и с 6% от началото на годината?   Стратегът на Morgan Stanley Майк Уилсън я търси в бестселъра на Джон Кракауер В разредения въздух (Into Thin Air), който наблюдава гибелта на 12 алпинисти, опитващи се да изкачат Еверест. Книгата споделя за зоната на гибелта - надморската височина над 8000 метра, където има толкоз малко О2, че тялото стартира да умира минута по минута.   " Дали по техен избор, или не, вложителите още веднъж поведоха цените на акциите до главозамайващи висоти, защото ликвидността (бутилката кислород) им разрешава да доближат район, където знаят, че не би трябвало да вървят и където не могат да живеят дълго ", споделя Уилсън, представен от MarketWatch.

" Те се изкачиха, преследвайки върха от лакомия и предполагайки, че ще могат да се спуснат без пагубни последствия. Но кислородът в последна сметка свършва и тези, които подценяват рисковете, ще страдат. "

Когато акциите започнаха изкачването през октомври, имаха доста по-ниски оценки – съответствие цена/печалба от 15 и рискова награда от 270 базисни точки, отбелязва стратегът на Morgan Stanley. Рисковата награда на акциите е разликата сред тяхната предстоящата рентабилност и доходността на сигурните държавни облигации. По-високата награда значи, че вложителите получават по-голяма отплата за това, че влагат в акции.
  Към декември обаче съотношението P/E  се качи до 18, а рисковата награда за акции падна до 225 базисни пункта. " През последните няколко седмици на годината доста алпинисти продължиха напред към зоната на гибелта ", разяснява Уилсън.
В началото на 2023 година оживелите катерачи взеха решение да създадат още един опит да покорят върха, този път поемайки по още по-опасен маршрут посредством най-спекулативните акции, осланяйки се неправилно на вяра за пауза в повишението на лихвите от Фед, която ще бъде последвана от понижения по-късно през годината, показва още стратегът.   " Инвеститорите започнаха да се движат по-бързо и по-енергично, говорейки по-уверено за меко приземяване на американската стопанска система. Достигайки още по-високи равнища, към този момент се разисква и сюжет " без кацане " – каквото и да значи това. Такива са триковете, които зоната на гибелта си играе с мозъка – човек стартира да вижда и да има вяра в неща, които не съществуват ", споделя Уилсън.
  Сценарият " без кацане " – при който стопанската система не се забавя – е най-тясно обвързван с Торстен Слок, основен икономист в Apollo Global Management. По думите му този сюжет не е добър за пазарите, тъй като ще докара до по-агресивно повишение на лихвите от Фед.

Но да се върнем на Уилсън, който споделя, че съотношението P/E в този момент е 18.6, а рисковата награда на акциите е 155 базисни пункта. Това значи, че " сме в зоната с най-разредения въздух от целия бичи пазар, задвижван от ликвидност, който стартира през 2009 година "

Той споделя, че покачването на пазара, почнало през октомври от едни рационални цени, се е трансформирало в спекулативна гняв, учредена на прогнози за смяна в политиката на Фед, която по този начин и не идва.
Според него ликвидността, подсилена най-много от централните банки на Китай и Япония, е помогнала за увеличение на световното паричното предложение (М2) с 6 трилиона $ от октомври насам, " осигурявайки спомагателен О2, от който вложителите се нуждаят, с цел да оцелеят в зоната на гибелта " малко по-дълго.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР