Кой разнася киселото мляко на държавната компания Ел Би Булгарикум“?

...
Кой разнася киселото мляко на държавната компания Ел Би Булгарикум“?
Коментари Харесай

Червени „калинки“ превзеха държавното мляко на „Ел Би Булгарикум“

Кой разнася киселото мляко на държавната компания „ Ел Би Булгарикум “? От обява на фирмения уебсайт се схваща, че това е новият му шеф Николай Маринов. В началото на декември 2022 година той поема управлението на единственото държавно дружество в млечния бранш.

Вече втори месец Маринов не се стопира да стартира разнообразни планове, само че „ гвоздеят “ е новата тактика за развиването на държавната компания – „ По-близо до хората “, която планува отваряне на още фирмени магазини в София и регионалните градове, написа „ Медиапул “.

Началото на акцията е обещано от Маринов, който сменя директорския кабинет с буса. Запознава се с работата на водачите, снабдителите и продавачите. Разговаря с хората в магазините.

Всичко това е разказано от пиара му и богато илюстрирано със фотоси от „ работата за един ден “ на Маринов. „ Вие сте първият изпълнителен шеф, който идва на място в магазина “, прехласва се продавачка, сменила няколко изпълнителни шефове през последните години.

Стабилна компания, заложена в ББР

Пазарът на млечни артикули в България е дребен и мощно конкурентен. Около 240 са млекопреработващите компании у нас по данни на агростатистиката. „ Ел Би Булгарикум “ е единствената държавна. Тя е приемник на основаното по времето на социализма държавно стопанско обединяване – ДCO „ Mлeчнa пpoмишлeнocт “.

Днес не е мастодонт на българския пазар, а през последните години оборотът ѝ гладко понижава. За 2021 година заема 20-та позиция в класацията на „ Капитал 100 “ с доходи от близо 21.6 млн. лева, което е спад от 9 на 100 по отношение на година по-рано. Над половината от тях идват от лиценза, който държи за известната българска закваска – лактобацилус булгарикус (Lactobacillus bulgaricus).

За 9-месечието на 2022 година приходите от лицензионната активност на компанията възлизат на над 7.7 млн. лева Това е таксата, която фирмите, които имат контракт с „ Ел Би Булгарикум “, заплащат върху размера на създадената и дистрибутирана от тях продукция. На японския пазар продуктите се създават от Meiji, а на финландския от Valio. Освен това „ Ел Би Булгарикум “ продава още на пазарите в Сингапур, Тайланд и Пакистан под марките „ LB logo “ и „ Bulgaria Yogurt “.

Общо приходите на „ Ел Би Булгарикум “ за деветмесечието на 2022 година възлизат на 18.4 млн. лева Това е растеж от 14% по отношение на година по-рано. Той се дължи на увеличените продажби на свежи и трайни артикули, съгласно оповестения финансов доклад на сдружението.
 Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова посети двете индустриални бази на предприятието, до момента в който беше вицепремиер и министър на стопанската система, сн. Министерство на стопанската система
„ Ел Би Булгарикум “ разполага с две индустриални бази. Тази във Видин създава сирене, кашкавал, пресни и кисели млека, млечнокисели бактерии.

Дейността на предприятието в София е насочена към производството на закваски за млечни и пробиотични артикули и функционални храни. Работата му е обвързвана с активността на развойния център, който също е в столицата. Разполага и със лична акредитирана лаборатория за изпитване на храни.

Около 120 души работят в „ Ел Би Булгарикум “, а междинната работна заплата бруто възлиза на към 2350 лева

Макар през последните години да губи позиции на българския пазар, финансовото положение на компанията наподобява устойчиво, съгласно доклада му. Работи на облага, по банкови сметки държи 22 млн. лева, рентабилно е. Единственото притеснително е растящото през годините взимане от един клиент, който към септември 2022 година възлиза към този момент на 2.4 милиона лв.. Името на въпросната компания е комерсиална загадка.

„ Ел Би Булгарикум “ е част от активите на холдинговата конструкция – Държавна консолидационна компания (ДКК), която е под шапката на Министерството на стопанската система. През 2017 година „ Ел Би Булгарикум “ даде заем от 9.2 млн. лева на ДКК, който е изцяло погасен през юли 2022 година дружно с насъбраната рента, излиза наяве от финансовия доклад.

Като дамоклев меч обаче над „ Ел Би Булгарикум “ стои вписването на предприятието като първи по ред залог в интерес на Българска банка за развиване (ББР).

Причината е провиснал заем от държавната банка на ДКК в размер общо по главницата на над 172. 6 млн. лева Последната смяна по този заем е направена през април 2020 година от тогавашния началник на ДКК Ясен Спасов, който беше заменен откакто Кирил Петков стана длъжностен министър на стопанската система през 2021 година

Заради този заем на ДКК, по който са заложени „ Ел Би Булгарикум “ и НИТИ Казанлък, преди години имаше спекулации, че се готви загадка приватизация на държавното млечно дружество. „ Ел Би Булгарикум “ е в забранителния лист за продажба на държавни активи и досега това не се е случило.

Новият управителен ръб

В последно време обществено не е известно някой да има вкус към държавната компания. Но е значимо кой и по какъв начин ръководи компанията, която държи лиценза за „ лактобацилус булгарикус “. Заради политическите турбуленции през последните две години, шефовете на държавните компании се сменят съгласно мощните на деня. „ Ел Би Булгарикум “ не прави изключение.

През 2022 година са правени четири пъти промени в съвета на шефовете. От трима членове служебното държавно управление на Гълъб Донев усилва броя им на петима. От обществените документи не излиза наяве каква е повода за това.

Реклама

Последният управителен ръб е назначен при започване на декември 2022 година след извършен конкурс и по този метод официално законът е спазен. Нито един от тях обаче не е експерт по млечни артикули.

От обществената информация за тях може да се допусна с огромна доза на възможност, че става въпрос за споразумяване на партийни фрагменти, главно от крилото в Българска социалистическа партия, което е против водача Корнелия Нинова. Някои от новоназначените са работили интензивно за преизбирането на президента Румен Радев през 2022 година
 Новият изпълнителен шеф подкара буса, с цел да е по-близо до хората, сн. “Ел Би Булгарикум “
Новият изпълнителен шеф на „ Ел Би Булгарикум “ и член на съвета на шефовете е Николай Боянов Маринов. На 19 години той влиза в редиците на Българска социалистическа партия, а от 2005 година взе участие интензивно в предизборните акции на левицата, както и в президентската на Румен Радев за втори мандат, излиза наяве от негови изявления на страницата му във „ Facebook “.

Маринов непроменяемо е в листите на Българска социалистическа партия от парламентарни избори през 2009 година до момента, освен това непрестанно се издига. Неизменно е в листата на 24-ти многомандатен регион София. На последните парламентарни избори през 2022 година е на 3-та позиция. Листата се води от Георги Свиленски, който е от крилото на Нинова.

През 2015 година Николай Маринов е бил и претендент за областен кмет на левицата в столичния регион „ Средец “, само че остава трети в конкуренцията и не стига до балотаж.

Биографията на 38-годишния социалист е на типичния номенклатурчик, за който партията майка постоянно намира място в държавната администрация. Професионалният му път стартира като специалист и консултант в парламентарните комисии по европейските въпроси и по труда и обществената политика в интервала 2008 – 2011 година

Преминава през специалист в Държавен фонд „ Земеделие “ и шеф на отдел в Българска банка за развиване. Бил е още външен специалист към Столичния общински съвет, шеф на „ Правец Болкан Ризортс “ ЕООД и ръководител на Управителния съвет на съдружие „ Историческа пробуда “.

Николай Маринов е приключил „ Международни връзки “ в Университета за национално и международно стопанство в София. Магистър е по политически мениджмънт на Софийския университет „ Св. Климент Охридски „, има магистратура по бизнес администрация от Нов български университет.

Земеделец е новият ръководител на 5-членния управителен ръб на „ Ел Би Булргарикум “. Това е Невена Антонова Петрова. Фермерката обаче няма нищо общо с млякото. Тя е експерт в производството на етерични масла и лечебни растения. Собственик и шеф е на компания „ Ле Жарден де Вени “. Компанията с капитал от 100 лева е записана в село Бокиловци, община Берковица, област Монтана. През 2014 година за модернизирането на стопанството ѝ е утвърдена дотация от 112 858 лева от МИГ Берковица – Годеч. Арендатор е на към стотина декара земя.

Проверка в Търговския указател демонстрира, че Петрова е шеф и на компания „ Лили Фам “ с капитал 10 000 лева, която се занимава още в търговия с хранителни артикули, ръководство на заведения за бързо хранене, заведения за хранене и питейни заведения, туристически услуги. Това може и да е проблем за нея, защото не е ясно до каква степен има спор на ползи и дали той е заявен.

Без изненада, Невена Петрова също е измежду кандидат-депутатите на Българска социалистическа партия – на парламентарните избори през 2021 година е в листата на левицата за област Монтана. Твърди се, че е близка до някогашния водач на европейските социалисти Сергей Станишев, който неотдавна разгласи, че ще работи за махането на Нинова от лидерския пост в Българска социалистическа партия.

Видно от Търговския указател, Петрова е шеф и съучастник в още няколко компании. Тя е съучастник в записаната в столицата компания „ Флор де Лукс “, която се занимава с търговия и произвеждане на подови настилки и ръководство на планове.

Едноличен притежател е и на компанията „ Модерно семейство “ с 2 лева капитал, която се занимава с работа с деца, ходатайство при наемане на личен състав за семейството, ръководство на детски центрове и градини, обучителна и педагогическа активност. Управител е и на „ Квалитет-МП “, която се занимава със строителна и издателска активност.

Друг социалист в управлението на „ Ел Би Булгарикум “ е Гергана Асенова Карааланова. Тя е била е в политическия кабинет на премиера Сергей Станишев през 2008 година като специалист.

Карааланова е специалист в железопътното строителство, а не в млякото. Тя е в управлението на Българска асоциация на консултантските компании по железопътно строителство, а преди да влезе в управлението на държавната млечна компания, е шеф на „ Тинса “ ЕООД, съгласно Търговския указател. Дружеството е дъщерна компания на „ ИнфраКеър “, което се занимава с оценяване на сходството и инспекцията на подсистемите в железопътния превоз.

Прави и оценка на риска, сигурността и сигурността в превоза, както и одит и сертификация на системи за ръководство. Компанията е част от обединявания, която е печелила поръчки изпълнявани от еврофондовете и работи с Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. Годишната заплата на Карааланова в „ Тинса “ е била 65 000 лв..

Друг член на Съвета на шефовете на „ Ел Би Булгарикум “ е Владимир Стоянов Русев. Той е бил народен представител в 45-тото и 46-тото Народно заседание от партията на Слави Трифонов – „ ИТН “. По обучение е икономист и се е занимавал с недвижими парцели, транспортни услуги и бутилиране на виновност.

Бил е шеф и притежател във компаниите „ Йот ги вал България “ (спедиция и транспортни услуги), „ РДК България “ (бутилиране на вина), „ Видиттера “ (недвижими имоти). След като е определен за народен представител, напуща компаниите, демонстрира информация в Търговския указател.

Русев е бил ръководител на Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни артикули в България. Преди да влезе в Народното събрание, „ постоянно се е опитвал да оказва помощ за развиването на Сливен и района – дали като води възможни вложители или представяйки родното си място като прелестно за развиване на бизнес в областта на пчеларството, млекопреработката и други “, написа локалното издание slivenpost.bg.

Петият член на директорския ръб на „ Ел Би Булгарикум “ е Чанко Недков Дучев. Той е едноличен притежател на „ Алтея Фарма “, която се занимава с търговия с медикаменти, както и на Едноличен търговец „ Хедж Чанко Дучев “. В далечната 2001 година Дучев е бил 17-ти в листата на ОДС за Бургас.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР