Кой контролира работата на погребалните агенции? Това е задължение на

...
Кой контролира работата на погребалните агенции? Това е задължение на
Коментари Харесай

Има ли контрол на бизнеса с траурни услуги у нас

Кой управлява работата на погребалните организации? Това е обвързване на общините. Има ли обаче действителен надзор върху тази активност и къде са пропуските в закона?

Скандалните разкрития за незаконни погребения за следващ път доказваха потребността от единно законодателство и непоколебим надзор от страна на страната над траурните услуги. На фона на това, общинарите в София през днешния ден не одобриха сформирането на специфична комисия. Предложението беше на ръба да мине с 27 гласа " срещу " и 26 " за ". Вносител на отчета е ръководителят на " Патриоти за София " от ръководещата коалиция в общината, с подписа на ръководителя на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов, която е от опозицията. Има и няколко проектозакона, които отлежават и не се гласоподават в Народното събрание, те имат за цел да сложат национална рамка, а локалните препоръки със своите наредби да я дорегулират. Именно неналичието на съответни закони и наредби, и занижен надзор води до скандални случаи като.

Липсата на закон за погребално-обредната активност у нас е главният проблем. Сега контролът е на общините,като всяка има своя друга разпоредба.

Това е бранш, който е отчасти следен, има една голяма сива зона, където не е ясно какви са отговорностите и отговорностите на погребалните сътрудници, различен е въпросът по какъв начин общините стопанисват гробищните паркове, сподели Карлос Контрера, общински консултант и ръководител на ПГ " Патриоти за София ".

В София общинското дружество " Гробищни паркове " стопанисва единствено огромни гробища, а дребните, като това в Клисура, са отговорност на районните кметове. Според Контрера, тези територии са изоставени, не се поддържат, не се води указател на погребенията.

За страдание, Народното събрание до този миг не стигнал до приемане на този закон, който да контролира и да покрие дупките в наредбите на общинските препоръки, сподели Калоян Паргов, общински консултант и ръководител на ПГ БСП-София.

При потребност от погребални услуги, множеството хора се обръщат към частни компании. Общинските са по-скоро със обществена устременост и с много по-ниски цени. Конкуренцията при частните пък е голяма.

В София оперират към 200 погребални организации, може и да са повече, в случай че има орган, който да наложи един надзор с избрани условия, метод на работа, организациите ще се сведат до най-малко и тогава няма да има такива злоупотреби, меко казано, сподели Михаил Кръстев, шеф на „ София крематориум”. Не се управлява, спусната е една общинска разпоредба от 2011 година и по нея се работи по документи главно, къде да бъдат заровени хората, къде да бъдат полагани урни и това е всичко, добавя той.

Ние желаеме тъкмо това, този закон да се прегледа, да се разиска и да се приложи за цялата страна, а не всяка община да си мисли правила, те си имат техни ОП-та и по този начин смачкват частния бизнес и да основават предпоставки за корупция, сподели Кристиян Киров, притежател на погребална организация.

Хората, които работят в сектора считат, че бизнесът им работи на самотек и това провокира безпорядък и неравнопоственост. Затова от Съюза на погребалните компании в България ще не престават да упорстват за приемането на закона за тях. Изтъкват, че точно техни представители са спомогнали за откриване на закононарушението в гробището в Клисура.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР