Кой е Фернандо Вилависенсио, кандидатът срещу корупцията, застрелян в Еквадор?

...
Кандидатът за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио, застрелян по време
Коментари Харесай

Кандидатът за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио, застрелян по време на предизборната си кампания в сряда, беше известен като неуморен борец срещу корупцията и разследващ журналист.

59-годишен депутат в Националното събрание, той беше открит за корупцията и насилието, причинено от трафика на наркотици в страната, като каза пред CNN En Español през май, че Еквадор се е превърнал в „нарко държава“, тъй като той предложи да ръководи борба срещу това, което той нарече „политическа мафия“.

Тези декларации, предишната му работа и бъдещи политически обещания му създадоха много силни врагове. Вилависенсио каза по-рано, че е получавал смъртни заплахи от престъпни групи.

Кампанията на Вилависенсио обещаваше репресии срещу престъпността и корупцията на фона на смъртоносна ескалация на насилието, която обхвана Еквадор през последните години.

Той обаче отдавна е известен с антикорупционните си усилия.

Едва на 18 години той създава вестник, наречен Prensa Obrera (Работническа преса), и продължава да работи за държавната петролна компания EP Petroecuador.

Вилависенсио беше прострелян, докато напускаше кампанията, изобразена тук. Вилависенсио беше прострелян, докато напускаше кампанията, изобразена тук. API/AP

По-късно той ще разкрие корупционни скандали в процъфтяващата петролна индустрия на Еквадор и ще настоява за разследване на инцидент, при който армията уби най-малко петима души, докато освобождава тогавашния президент Рафаел Кореа от ситуация със заложници през 2010 г.

Кореа заведе дело за клевета срещу Вилависенсио и по-късно беше осъден на 18 месеца затвор в резултат на това.

Вилависенсио избяга, за да избегне задържането, и даде интервю пред Комитета за защита на журналистите (CPJ) през 2014 г.

„Президентът иска да падна на колене и да се извиня“, каза той пред CPJ. „Но никога няма да го направя.“

Вилависенсио по-късно поиска убежище в Перу, позовавайки се на „политическо преследване“ от правителството на Кореа, според перуанската държавна телевизия TV Peru.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР