Котировките в момента се покачват заради нарастващото напрежение между САЩ

...
Котировките в момента се покачват заради нарастващото напрежение между САЩ
Коментари Харесай

Как да сме като централна банка и да купим злато

Котировките сега се повишават поради възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Иран и опасенията от нова международна рецесия, само че историята познава и внезапни спадове

Златото още веднъж върна блясъка си при започване на 2020-а, поскъпвайки до рекордни равнища от последните 7 години. А от края на предходната множеството централни банки по света започнаха да го купуват, с цел да имат постоянни запаси.

Покупката на благородния метал не е единствено за банкери, всеки може да е като централна банка и да влага в него.

Но преди този момент е добре да се дефинира каква е задачата на такова влагане - за предотвратяване от инфлацията, за разнообразни капиталови благоприятни условия, терзания от нова международна финансова рецесия или за нечиста сделка, при която да се завоюва от повишаването му.

Щом е ясна задачата, остава да се намерят и методите за нейното реализиране. А те са два - покупка на физическо злато или посредством финансовите пазари.

Ако се избере първият метод, той е подобаващ за отбрана от инфлация или от нова рецесия, а не за спекулации. Но е съпроводен с спомагателни разноски отвън самата цена на златото.

Основно поради съхранението - кюлчетата или монетите би трябвало да се държат някъде. Надали най-подходящото място е у дома, даже да имате сейф. По-добре е да се наеме кутия в трезор, който се охранява. За нея обаче се заплаща такса. Тя е друга, само че нормално за най-малката кутия е от 140 до 200 лева на година.

Банки оферират опцията да купят от ваше име физическо злато и да го съхраняват при тях против такса, като това може да се случи и в чужбина. В този случай не го държите същински в ръцете си, само че в случай че поискате, могат да ви го доставят и вие да се погрижете за съхранението му.

Има разлика в курса, която се назовава спред, в случай че решите да обърнете кюлчетата или монетите в пари в брой. Спредът в действителност е облагата на дилърите на злато. В множеството случаи той е към 6%, само че може да стигне и до 20% от цената. Това значи, че би трябвало да продавате в миг, когато златото е поскъпнало най-малко с равнището на спреда, с цел да не сте на загуба.

Плюс на покупката на физическо злато е, че цената може да се повиши освен поради по-високите котировки, само че и поради направата на дадена монета да вземем за пример или събирането на цяла сбирка. И, несъмнено, при относително висока инфлация разполагате с актив, който да отбрани цената на парите ви.

Има и друго известно стеснение при покупката на физическо злато - сравнителната липса на анонимност, което може да ви направи забавен обект за крадците.

За по-смелите и готовите за спекулации има опция за покупка посредством финансовите пазари. При този вид не притежавате физическо злато, а просто влагате в принадлежности с вярата да има облага от покачването на цената. А главната цел е да се извлече облага от инвестицията, а не толкоз да послужи като отбрана против инфлация, въпреки това също да е годно.

За да играете на финансовите пазари със злато, можете да употребявате така наречен сontract for difference (CFD) или еxchange traded funds (ETF).

В първия случай това е контракт с брокер, който разрешава да се възползвате от придвижването на цената, без да притежавате даден актив. Може да се заложи на дълги и къси позиции - т.е. на по-дълъг или къс период за покупка и продажба. Това е подобаващ инструмент за покупко-продажби с по-малки суми и за хора, които желаят да се възползват от моментната обстановка на пазара. Например влагат в злато, то нараства и те продават, с цел да приберат облагата от разликата.

ETF са принадлежности, сходни на акциите, които се търгуват на тържищата и служат за измерител на даден актив, какъвто е е и златото. ETF са подобаващи за дълготрайно вложение, тъй като няма комисион за времето на притежаването им и това разрешава по-дълго изчакване.

Като минус се регистрира това, че не можете да пипнете същинско злато, с цел да сте сигурни изцяло, че го притежавате. Но пък спредовете тук са по-ниски. Може и да се дефинира точният размер на инвестицията, до момента в който при физическа покупка на злато въпреки всичко известно ограничаване основават стандартизираните размери и тегло на монетите и кюлчетата. При финансовите пазари има и по-бърза ликвидност - т.е. съвсем моментална продажба на инвестицията.

Има и опция да се възползвате от спад на цената, като откривате къса позиция и залагате на поевтиняване на златото.

Една от главните разлики сред CFD и ETF е, че посредством първата алтернатива може да търгувате и с по-малки средства. А с изключение на спред има и комисион. Поради това той е по-подходящ за хора, които желаят интензивно да се занимават с търговия.

Вариантът с ETF е за хора, които желаят да влагат дълготрайно в злато, без да го имат. И в случай че цената на златото се увеличи с 10%, то и ETF ще се качат с толкоз.

И въпреки всичко, преди да решите да инвестирате в злато, имайте поради, че цената му е неуверена, макар че поддържа статута си на несъмнено леговище в изискванията на рецесии. Но от 2011 година, когато стигна най-високите си котировки, благородният метал е поевтинял с близо 40%. Цената да вземем за пример стартира да нараства бързо след 2002 година и доникъде на 2006 година котировките се подвигнаха три пъти, След това имаше спад, само че от 2007 година до септември 2011 година цената отново се утрои, с цел да стигне до исторически връх от 1923,7 $. След това пристигна нов спад.

Според разбор на Morgan Stanley, в случай че доходността по 10-годишните щатски облигации доближи 5%, златото ще поевтинее до 471 $ за тройунция. Ако доходността е до 4%, цената на метала ще е 831 $.

Изчисленията са направени съгласно корелацията сред златото и лихвените проценти през последното десетилетие. На база на тези сметки златото ще стигне 1900 $ за тройунция, в случай че доходността по 10-годишните щатски държавни скъпи бумаги падне до 1%.

Но през 2013-а - след 12 години на повишаване, цената на златото потегли надолу, откакто Федералният запас на Съединени американски щати реши да ограничи месечната си стратегия за изкупуване на активи. Това подтиква облагите на фондовите пазари, без да докара до инфлация.

Сега трендът се обръща поради терзанията, че може да има нова международна рецесия и в търсенето на безвредни активи за вложение.. Повечето анализатори са на мнение, че до момента в който има закъснение на международната стопанска система, може да се чака златото да става все по-атрактивно.

Има прогнози, че котировките може да стигнат и до над 2000 $, в случай че централните банки продължат да купуват и да не продават злато. Но в случай че на пазара излязат огромни количества, както се случи през 2011 година, ще последва спад. Точно това стана през 1999 и 2000 година, когато цената падна под 250 $. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР