Котерийни борби са в дъното на пълния провал на Европейската

...
Котерийни борби са в дъното на пълния провал на Европейската
Коментари Харесай

ЛОШОТО ИДЕ: Лаура Кьовеши погва двама кметове от ГЕРБ, опасно близки до Бойко

Котерийни битки са в дъното на цялостния неуспех на Европейската прокуратура в България. Задкулисни сделки, подмолни сюжети, ламтеж за постове, преднамерен метод при следствията и политическа обремененост на върха на българското посланичество на обвинители №1 в Евросъюза унищожават замисъла на сътрудниците на страната ни най-малко да лимитират злоупотребите с европейски средства. Най-малкото, тъй като това е последното, което европрокуратурата търси у нас, твърди „ Уикенд “.

Шефката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши разгласи структурата й води 143 следствия у нас за хипотетични вреди в размер на 492 млн. евро. 16 от тях били за корупция, а най-вече злоупотреби имало в земеделието. Така звучеше гръмкият й доклад от началото на март, който представяше работата на лелеяния, изключително у нас, орган за близо 2 години, откогато е проработил.

Пак през март, само че 2022 година Кьовеши на българска земя съобщи, че има рекордните 120 сигнала за злоупотреби в България и че Министерският съвет, тогава отпред с Кирил Петков, „ ще стане контактна точка с Европейската прокуратура и това е явен сигнал за мощен ангажимент на най-високо равнище “. „ Важното и българските управляващи да изпращат сигнали до Европейската прокуратура “, приключи някогашната спортистка и сегашен прокурор №1 в Европа в наличието на експремиера Кирил Петков.

На другия ден Кьовеши си отпътува по обяд. Вечерта арестуваха някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов и пиарката на държавното управление и на партията им Севдалина Анаудова. Всички свързаха визитата на Кьовеши с тези арести.

А за всеобща изненада още веднъж на всички стана ясно, че повода за тях са свидетелските показания на самия тогавашен министър председател Кирил Петков. Доколкото е известно, Петков може да свидетелства по отношение на Бойко Борисов единствено за срещата им, на която е бил канен за министър.

А преди дни – отново през март (явно доста съдбовен месец за родното правораздаване!), само че тази година, Държавният департамент на Съединени американски щати излезе с годишния си отчет за положението на демокрацията под дърво и камък, в това число и в България, само че не и в Съединени американски щати, и изплющя гласовит пестник и на „ свидетелските показания “ на Кирил Петков, и на тогавашния злощастен вътрешен министър Бойко Рашков, и на битката в България с каквото се сетите и най-много с корупцията и злоупотребата с евросредства. И най-пряко – на самата Кьовеши. Защото в отчетът тъкмо тези арести са маркирани като жестоко тъпчене на демократичните и вършиме правила.

Колкото до достиженията на Европрокуратурата, оповестила България за втора по брой формирани правосъдни производства, у нас те са на точката на заледяване.

Криво-ляво са избутани две каузи. Бройката на 15-те български европрокурори освен не е запълнена от 2 година насам, само че и запълнените места се овакантяват, защото назначените под паника бягат оттова – 5-ма души, за които „ Уикенд “ поименно заяви. Начело със „ запевчика “ на гореспоменатите арести Елена Попова, разговаряла онлайн с Васил Божков близо 4 часа, та Кирил Петков да има какво да свидетелства. Самата българска европрокурорка в Люксембург – Теодора Георгиева, заема поста нелегално.

И на всичкото от горната страна при Кьовеши в Люксембург валят недоволства и от чиновниците в българския офис на европрокуратурата, и от самите делегирани европрокурори за неналичието на каквито и да било правила за работата й. За което прочее директен отговорник е самата Теодора Георгиева и заместникът и на родна земя Димитър Беличев.

Именно тези недоволства са станали причина на 13 март тази година Кьовеши да извика в Люксембург всички делегирани прокурори, с цел да стане ясно какви тъкмо са неблагополучията в работата на структурата й у нас. На срещата е участвало и управлението на Европейската прокуратура.

А преди този момент еврообвинителката №1 изпрати одитна комисия от двама души да ревизира изнесените в сигналите обстоятелства. Както и завоалирано се опита в персонален диалог с правосъдния министър Крум Зарков да трансферира отговорността за несвършеното от подчинените й у нас на неговия тил и на гърба на вътрешния министър Иван Демерджиев, намеквайки, че те би трябвало да го свършат.

В Люксембург обаче нашите европрокурори в прав текст са изразили негодуванието си от държанието ни нищоправенето на Теодора Георгиева и доближения й заместител Димитър Беличев и са поискали незабавни ограничения от началничката им да преодоляване на ситуацията. Но Кьовеши не взела страна, а напуснала залата със заръката да се схванат между тях. След което станало ясно, че работата на Беличев може да бъде прегледана по-обстойно и да му бъде потърсен заместител.

Реклама

Станало ясно и друго. Че Кьовеши упорства да бъдат осъществени арести, в случай че не на някогашни ръководещи, както предходния път, то на хора тясно свързани с тях, които употребяват европейски средства, тъй като Васил Божков по тази линия явно няма по какъв начин да свърши работа изключително от челната позиция в първия лист „ Магнитски “.

Според чудесно осведомени източници на мушка, препоръчана от самата Теодора Георгиева, са кметовете на два града – на Враца и Варна и двамата от ГЕРБ – надлежно Калин Каменов и Иван Портних, поради закупените с европейски пари средства електробуси.

Още повече, че локалните избори чукат на вратата – през октомври тази година, а съгласно необятно разгласената информация точно те са огромният залог на „ Продължаваме промяната “, която след близо 2 години шумно дефиле във властта най-накрая проумя, че локалният избор е по-голям от националния, тъй като първият подсигурява втория, а не противоположното.

И тъкмо тук е заровено кучето на тежките неблагополучия в работата на европрокуратурата в България. Заради порочните обвързаности на хората, които съставляват върха на тази конструкция у нас. Което най-ярко пролича от паническите им дейности незабавно откакто сигналите на българските делегирани европрокурори и чиновниците в българския офис на европрокуратурата полетяха към Кьовеши.

По никакъв различен метод не може да бъде наречена ненадейната поява на подсъдимия предприемач Пламен Бобоков по Нова телевизия при Лора Крумова и лайтмотивът му, че „ Бойко Борисов би трябвало да бъде задържан “.

Самата Крумова разяснява, че звучи като закрепен в някогашния министър председател. И самият той си даде същата оценка, като цитира фамозната фраза на Марк Катон Стари: „ Картаген би трябвало да бъде опустошен “, изричана от него по всевъзможен мотив. Която в по-безобидния й вид е позната от смешката на Мирча Кришан и краставицата, за която той приказва по всевъзможен мотив, тъй като не знае нищо друго, с изключение на какъв брой вода съдържа краставицата.

Зад цялата тая забава обаче се крие цялостната суматоха на анти-Гешев кохортата на Бобоков и не доста радостни обстоятелства. И в случай че още веднъж се позовем на римските сентенции, както „ Всички пътища водят към Рим “ поради Златния километричен камък, по този начин и всички чудесии в родната конструкция на Европрокуратурата водят към Пламен Бобоков. Само че там Златният километричен камък е Русе и „ Приста ойл “.

Както е известно, Теодора Георгиева е от Русе и е доближена на Бобоков. Нейният мъж Васил Георгиев е дълготраен някогашен чиновник на Бобокови, народен представител от „ ИТН “ и оттова – зам.-министър на външните работи в държавното управление на Кирил Петков, като какъвто се подвизава и до през днешния ден.

Димитър Беличев също е някогашен чиновник в една от структурите на Бобокови. А самият Бобоков, като се изключи че си има работа с прокуратурата, е доста петимен да кадрува в дипломатическите служби, както разкриха вълнуващите му есемеси до президентския консултант Пламен Узунов.

Случайно или по-скоро не, Христо Иванов бе сниман да влиза в колата на Пламен Бобоков пред Народното събрание предходната година. Пак през 2021 година точно колата на Бобоков бе засечена пред Министерството на стопанската система, когато там се подвизаваше Кирил Петков като министър.

Самата Теодора Георгиева не един път е споменавала в не доста стеснен кръг, че тя е бъдещият основен прокурор. А пък Бобоков е подсигурил позицията си в тази конструкция посредством някогашния си чиновник и неин заместител Димитър Беличев, който да заеме мястото й, в случай че стане знамение и идващите ръководещи, за каквито се точат от „ Продължаваме промяната “ скроят шапката на Гешев.

Не инцидентно незабавно след завръщането си от Люксембург от срещата при Кьовеши на 13 март Теодора Георгиева е дала ясно да се разбере, че Беличев не предстои на никакви кадрови похищения от недоволните от него. Още повече, че точно той е директният претрупан да се занимава с следствията, които да доведат до арести на хора, свързани с някогашните ръководещи от ГЕРБ. И то по негово предпочитание. Та по тази причина и Теодора Георгиева бди над него като майка-орлица.

Цялата тази подмолна обстановка, съпроводена с котерийни битки и мъчителен реваншизъм, изцяло осветлява въпроса за какво европротуратурата в България няма действителни достижения, за какво делегираните европрокурори, минали през стъргата на тежкия конкурс за постовете в Люксембург, бягат накъдето им видят очите. А може би и за какво една някогашна спортистка от Румъния беше единствената кандидатура за европейски прокурор, която бе определена с мощната поддръжка на Европейската национална партия, въпреки че мъчно може да се прибере в родината си, без да я арестуват още на границата за превишени пълномощия и противозаконни дейности, до момента в който е била основен прокурор там.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР