Косовският министър-председател Албин Курти призова международната общност за натиск върху

...
Косовският министър-председател Албин Курти призова международната общност за натиск върху
Коментари Харесай

Вучич моли ЕС: „Направете всичко по силите си да попречите Курти да започне нова война на Балканите“

Косовският министър-председател Албин Курти прикани интернационалната общественост за напън върху Сърбия да спре експанзията против Косово, съобщи БГНЕС. По време на конференция след след съвещание на Съвета за сигурност Курти настоя и за връщане на тримата отвлечени служители на реда от територията на страната.

Казвайки, че този акт нарушава суверенитета на Косово, Курти акцентира, че граничният надзор със Сърбия е затегнат. Според него с този акт косовската полиция е претърпяла отмъщението на Сърбия за ареста на нарушителя Милун Миленкович - Луне.

Курти добави, че вземането на заложници на косовски служители на реда от тяхна територия от сръбски специфични елементи също може да е нарушаване на Резолюция 1244, отбелязвайки, че главнокомандващият на КФОР постоянно загатва тази резолюция.

Министър Свечла съобщи, че Сърбия съзнателно изопачава събитията на място, потвърждавайки, че сякаш " полицията е била на територията на Сърбия ".

Той твърди, че вчерашната интервенция и осъществена от специфичните военни елементи на Сърбия, като добави, че към момента не е известно къде Белград държи косовските служители на реда.

По отношение на коментара, който висшият представител на Европейски Съюз Жозеп Борел направи за ареста на ръководителя на по този начин наречената „ Гражданска защита “ Милун Миленкович – Луне, министър председателят Курти сподели, че „ полицейските интервенции не са работа на никой европейски чиновник “.

Сръбският президент Александър Вучич от своя страна е помолил в диалог с представители на Европейски Съюз и пет западни страни " да създадат всичко по силите си, с цел да попречат на Албин Курти да стартира нова война на Балканите ", заяви Танюг, представена от Българска телеграфна агенция.

" Говорих с представителите на Европейски Съюз и петорката. Помолих ги да създадат всичко по силите си, с цел да попречат на Курти да стартира нова война на Балканите ", написа Вучич в Инстаграм.

Президентът на Сърбия се срещна през днешния ден с представители на Съединени американски щати, Англия, Франция, Италия и Германия и ръководителя на делегацията на Европейския съюз в Сърбия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР