Косовските сили за сигурност са обкръжили манастира Банджа, който се

...
Косовските сили за сигурност са обкръжили манастира Банджа, който се
Коментари Харесай

Косовската полиция е обкръжила сръбски манастир

Косовските сили за сигурност са обкръжили манастира Банджа , който се намира покрай градовете Звечан и Косовска Митровица.

Това заяви Би Би Си.

Съобщава се, че на територията на манастира се намират повече от 30 въоръжени бойци, които в неделя вечерта са влезнали в битка с полицейски елементи в обитаемата най-вече със сърби северна част на Косовска Митровица.

Косовската полиция заяви, че един служител на реда е бил погубен, а двама са били ранени вследствие на престрелката.

Престрелката е почнала , когато полицейският патрул е разкрил два камиона без регистрационни номера, които са блокирали входа на моста над река Ибър, който разделя албанската и сръбската част на града.

Министър-председателят на Косово Албин Курти съобщи, че " терористичната офанзива " на групата е била подкрепена от сръбското държавно управление . " Организирана незаконна група, която е политически, финансово и логистично подкрепяна от Белград, нападна нашата страна ", написа той по-рано на страницата си във Фейсбук.

" Най-малко 30 въоръжени професионални военни или служители на реда са обкръжени от нашите полицейски сили. Призовавам ги да се предадат на нашите сили за сигурност ", заяви Курти по време на конференция.

В изказване на полицията се споделя, че чиновниците ѝ са били нападнати по едно и също време от няколко направления, като е бил употребен цялостен " боеприпас от огнестрелни оръжия, в това число ръчни гранати и гранатомети ".

" Виждаме въоръжени мъже в униформи... те стрелят по нас, а ние отвръщаме на удара ", съобщи представителят на косовската полиция Ветон Елшан по телефона за организация Агенция Франс Прес от региона на манастира Банджа.

" Както вътре в манастира, по този начин и извън, на външната стена, се виждат бронирани коли без регистрационни номера и тежки оръжия ", сподели още Курти.

Рашко-Призренската епархия излезе с изказване, в което се показва, че " по последна информация група маскирани въоръжени мъже са влезнали в манастира с бронирани коли , разбивайки заключените врати на манастира ".

Епархията оповестява, че сега има група вярващи със свещеника и братята, които са се заключили в манастирското общежитие, тъй като " маскирани въоръжени мъже се движат из двора и понякога се чуват изстрели ".

Косовският албаноезичен информативен портал Tekegrafi заяви, че след случая косовските управляващи са затворили граничния пункт Яриня със Сърбия.

Президентът на Косово Вьоса Османи, който е в Ню Йорк за сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации, назова случилото се " нахлуване против суверенитета на Република Косово ".

" Подобни набези още един път демонстрират дестабилизиращата мощ на проведените от Сърбия незаконни групи, които отдавна... дестабилизират Косово и целия район ", сподели тя.
 Пограничен случай със умрял служител на реда нажежи пристрастеностите сред Косово и Сърбия
Пограничен случай със умрял служител на реда нажежи пристрастеностите сред Косово и Сърбия

Президентът на Косово Вьоса Османи уточни, че случаят е оркестриран от сръбски незаконни групировки

Сърбия към момента не е коментирала случая и обвързваните с него обвинявания от страна на Косово. Очаква се обаче сръбският президент Александър Вучич да направи послание довечера, заяви Ройтерс.

Мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Косово KFOR (KFOR) обявиха, че разполагат със сили в региона и са подготвени да се намесят, в случай че е належащо.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР