България не приема изявления и поведение, които противоречат както на

...
България не приема изявления и поведение, които противоречат както на
Коментари Харесай

Президент и премиер не приемат позиции на новоизбрания президент на Северна Македония

България не приема изказвания и държание, които опонират както на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година, по този начин и на други интернационалните контракти, които Република Северна Македония е подписала. Това се споделя в позиция на президента Румен Радев, публикувана от прессекретариата на президента.

Повод за нея са завършилите избори и церемонията по встъпване в служба на новия президент на Северна Македония - Гордана Силяновска-Давкова. В предизборната си акция тя неколкократно съобщи, че няма да употребява " Северна " в името на страната, което бе променено с Преспанския контракт с Гърция от 2018 година

" България неведнъж и ясно е заявявала своята позиция, че договорите би трябвало да се извършват ", отбелязва президентът Румен Радев, като напомни, че Северна Македония е член на НАТО, от което произтичат съответните отговорности и отговорности.

" Убеден съм, че европейската вероятност на Северна Македония зависи от прецизното осъществяване на интернационалните контракти, по които тя е страна, както и от утвърдената от Европейския съвет през юли 2022 година Преговорна рамка, която, за сведение на виновните институции в Северна Македония, няма да бъде ревизирана ", декларира президентът Радев.

Изявление последва и от пресцентъра на Министерски съвет със длъжностен министър председател Димитър Главчев. " По мотив церемонията по встъпване в служба на новия президент на Република Северна Македония България не приема изказвания и държание, които опонират както на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година, по този начин и кардинално на договореностите сред Европейския съюз и Република Северна Македония ", се показва в известието. 

България неведнъж и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите би трябвало прецизно да се извършват, безапелационен е Главчев и напомня, че Република Северна Македония е страна-членка на НАТО, от което произтичат съответните отговорности и отговорности.

" Убедени сме, че европейската вероятност на Република Северна Македония ще зависи напълно от всеобхватното осъществяване от нейна страна на утвърдените от всички договорености от юли 2022 година ", споделя той.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР