Полягайки клетвата, с която встъпи в длъжност като президент на

...
Полягайки клетвата, с която встъпи в длъжност като президент на
Коментари Харесай

Главчев към президента на РСМ: Договореностите трябва стриктно да се изпълняват

Полягайки клетвата, с която встъпи в служба като президент на РСМ, тя не произнесе конституционното име на страната, наричайки я единствено Македония, което провокира отзив от европейски страни и институции. Още в предизборната си акция тя неколкократно съобщи, че няма да употребява " Северна " в името на страната, което бе променено с Преспанския контракт с Гърция от 2018 година и отвори пътя на страната към участие в НАТО. Отказът на Силяновска при полаганите на клетвата да изрече конституционното име на страната накара посланика на Гърция в Скопие да напусне залата, където се организираше церемонията, а от ДСИ оповестиха, че още с първите си думи Силяновска е нарушила конституцията и е провокирала рецесия с Гърция. 

Ето по какъв начин разяснява случилото се и българският министър-председател:

" По мотив церемонията по встъпване в служба на новия президент на Република Северна Македония, България не приема изказвания и държание, които опонират както на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година, по този начин и кардинално на договореностите сред Европейския съюз и Република Северна Македония.

България неведнъж и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите би трябвало прецизно да се извършват.

Припомняме, че Република Северна Македония е страна-членка на НАТО, от което произтичат съответните отговорности и отговорности.

Убедени сме, че европейската вероятност на Република Северна Македония ще зависи напълно от всеобхватното осъществяване от нейна страна на утвърдените от всички договорености от юли 2022 година ", гласи позицията на българското държавно управление, ръководено от Димитър Главчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР