Косово отвори вчера посолство в Ерусалим чрез издигане на националния

...
Косово отвори вчера посолство в Ерусалим чрез издигане на националния
Коментари Харесай

Косово направи дипломатическа авантюра в Ерусалим

Косово отвори през вчерашния ден посолство в Ерусалим посредством издигане на националния си байрак в непризнаваната от множеството европейци и мюсюлмани " столица " на Израел, предадоха международните агенциии. Това е първата дноминирана от мюсюлмани страна, която се взема решение на такава стъпка. По този метод Прищина насочи предизвикателство към Европепейския съюз, който го предизвести да не се впуска в такава дипломатическка случка, откакто желае да се стане негов член, тъй като тя опонира на общата европейска външна политика.

Ерусалимската договорка стана с посредничеството на Съединени американски щати в подмяна на признаването от Израел на Косово като самостоятелна страна. В Европейски Съюз пет страни към момента оспорват суверенитета на Косово.

Турция стана първата мюсюлманска страна, която осъди решението на Косово, тъй като нарушава резолюцията на Организация на обединените нации за статута на Ерусалим и вреди на мирния развой за разрешаване на израелско-палестинския спор. Въпреки че бе от първите страни, които признаха независимостта на Косово през 2008 година, реакцията й бе остра.

" Откриването на посолството е извънредно неправилно решение, взето от водачите на хора, които претърпяха огромни компликации, с цел да получат своята самостоятелност ", се споделя в декларация през днешния ден на турското външно министерство. Според нея решението пренебрегва страданията на палестинския народ, който от десетилетия живее под окупация и търпи сериозни нарушавания на правата на индивида.

" Действайки по този метод, косовските водачи са нарушили откритите параметри на мирния развой, в това число съответните резолюции на Организация на обединените нации за статута на Ерусалим, и са навредили на визията за отделяне на две страни и мирните очаквания в района ", съобщи турското външно министерство.

В изказването се приканват водачите на Косово да " употребяват здравия разсъдък и да се откажат от тази безотговорна и противозаконна стъпка ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР