Космическият телескоп NuSTAR на Американската космическа агенция – НАСА, е

...
Космическият телескоп NuSTAR на Американската космическа агенция – НАСА, е
Коментари Харесай

Тайнствен ренгенов сигнал засече телескоп на НАСА

Космическият телескоп NuSTAR на Американската галактическа организация – НАСА, е засякъл необикновен сигнал от високоенергийни рентгенови лъчи. Някои учени считат, че сигнализацията идва от към този момент мъртви звезди.

Други специалисти обаче споделят, че с тълкуването на сигнала не би трябвало да се прибързва. За да бъде открита същността на рентгеновия сигнал, е належащо да се проведат серия от проучвания.

От изображенията на NuSTAR ясно се виждат нови детайли в центъра на Галактиката. Повечето от тях са необясними съгласно експертът от Колумбийския университет Керстин Перез.

Новите фотоси демонстрират област към свръхмасивната черна дупка с ширина от 40 светлинни години. Астрономите са сюрпризирани от изображението, което разкрива непредвиденото битие на воал от високоенергийни рентгенови предавания, които преобладават над нормалната звездна интензивност.

Областта е гъсто обитаема с нискоенергийни източници на рентгеново излъчване, само че те са напълно слаби при наблюдаване с NuSTAR, а новите сигнали изпъкват – споделят експертите от НАСА пред списание Nature.

 Черна дупка

Доказано е, че центърът на Млечния път изобилства от звезди и дребни черни дупки, въртящи се към по-масивна черна дупка, носеща името Стрелец А.

През 2012 година телескопът NuSTAR бе изпратен в открития Космос, с цел да се открият повече детайлности към централната черна дупка.

Според астрономи откритото събитие може да се отнася и до другата типология на звездите. Някои звезди не изчезват изцяло при тяхната гибел.

Те се прикрепят към друга звезда и се хранят от нейната излъчваща материя. При този развой е допустимо да се излъчват високоенергийни рентгенови лъчи.

Друга научна догадка допуска, че източникът на тези лъчи не са звездите, а галактическите лъчи. Възможно е голямата по размери черна дупка да генерира галактически лъчи, които взаимодействайки си с газовете към тях, излъчват рентгенови лъчи.

Нито една от теориите не съумява да изясни галактическото събитие, тъй че да се препокрие с предходните проучвания на звездите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР