Космическите постижения се свързват предимно с имената на първия космонавт

...
Космическите постижения се свързват предимно с имената на първия космонавт
Коментари Харесай

Жените, които покориха Космоса

Космическите достижения се свързват най-вече с имената на първия космонавт – Юрий Гагарин, и първия човек, стъпил на Луната – Нийл Армстронг. Тези мъже въодушевиха доста дами да полетят към галактическото пространство.

Една от може би най-известните дами космонавти е рускинята - Валентина Терешкова.

 Космос

В края на 80-те години на предишния век, по времето на перестройката, когато се разрушават идеали и забележителности, медиите оповестяват, че е избрана първата жена астронавт – Терешкова. Преди да бъде избрана като такава, се прави изследване дали в действителност тя е първата.

След деликатен асортимент кандидатките са сведени до 5 – Жана Еркин, Татяна Кузнецова, Валентина Пономарьова, Ирина Соловьова и Валентина Терешкова. И за първата жена космонавт е оповестена Терешкова.

 Светлана Савицкая

Първият ѝ галактически полет става на 16 юни 1963 год. на кораба " Восток-6 ".

 Елена Кондакова

Интересно е, че родителите на Валентина не знаели за идния полет. От дома си тя се насочва към Космоса, а роднините научават за това от новините.

Друга жена, изхвърчала в открития космос, е Светлана Савицкая. През 1980 година тя е командирована с отряд космонавти. През август 1982 година прави исторически полет на борда на " Съюз Т-5 “.

 Барбара Морган

Не може да се пропусне и друга рускиня – Елена Кондакова. Тя е дамата, направила най-дългото пътешестване в открития Космос. През интервала 1994-1995 година прекарва 5 месеца на борда на галактическа станция „ Мир “.

Когато се приказва за дами астронавти, би трябвало да се означи и американката Барбара Морган. Тя е преподавател по специалност, само че се причислява към експедиция в открития Космос. За нея това е огромна фантазия, която чакала дълго.

Още 1985 година е определена като част от програмата на NASA - " Учител в космоса ". Но полетът е отлаган поради разнообразни аргументи. В последна сметка Барбара Морган полита през 2007 година след 21 години очакване. В орбита е извършен открит урок и няколко образователни съвещания.

Сега Барбара е учител по биология в университета на Айдахо.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР