Космическите ентусиасти, които днес се опитват да влезнат в официалния

...
Космическите ентусиасти, които днес се опитват да влезнат в официалния
Коментари Харесай

НАСА спря 97% от дейностите си заради правителствена криза, изстрелването на MAVEN до Марс е под въпрос!

Космическите запалянковци, които през днешния ден се пробват да влезнат в формалния уеб страница на НАСА ( www.nasa.gov ) ще бъдат посрещнати от следното известие: “Поради пропуск във федералното финансиране, този уеб страница не е наличен. Искрено се извиняваме за неудобството ”.

На днешния ден една основна част от държавните служби в Съединени американски щати стопираха работа поради политическа рецесия. Как и за какво се стигна до тази обстановка е предмет на доста забавна тематика. Американският Конгрес, за разлика от българския парламент, е двукамарен. Освен това в Щатите работят на първо място две огромни политически партии – Републиканци (десни) и Демократи (леви). Демократите имат по-голямо въздействие в едната камара – Сената, а Републиканците имат по-голямо въздействие в другата камара – Камарата на представителите. За да може да бъде признат бюджетът на страната, той би трябвало да бъде утвърден както от президента Барак Обама, по този начин и от двете камари на Конгреса. Ябълката на раздора се оказа предлаганата от Обама промяна в опазването на здравето, известна под названието “обамакеър ”. Текущото опазване на здравето в Съединени американски щати не е в цветущо положение – структурите се управляват в огромна степен от частния бранш, а повече от 16% от хората в Съединени американски щати не са обезпечени, нямат обезпечен достъп до здравни услуги и статистически данни демонстрират, че всяка година умират над 45 000 души поради това, че не са обслужени. Съединени американски щати, спрямо доста от други развити страни, са на дъното във връзка с опазването на здравето. Президентът Барак Обама предприе провеждането на огромни промени, които назоваваме “обамакеър ”, свързани са с стягането на контрола на осигуровките, които получават наложителен темперамент. Политиката среща съперници измежду Републиканската партия, които смятат, че здравните промени ще нанесат съществени вреди на американската стопанска система. Като резултат спорещите страни в лицето на президента, Сената и Камарата на представителите не реализираха консенсус за държавния бюджет и държавните служби (с изключение на най-основните, виновни за сигурността), стопираха работа.

Подобни събития са се случвали 17 пъти в историята на Съединени американски щати от 1976 година насам, само че това е първото от 1996 година

Като резултат от държавната рецесия, НАСА приключи 97% от дейностите си. Тези, които останаха да действат, са свързани поддържането на живота на астронавтите на “Международната галактическа станция ”. Сред шестчленния екипаж на орбиталния комплекс, двама са американци.

 27 sep 2013 MAVEN

На 27 септември представителите на медиите имаха последна опция да погледнат към галактическия уред MAVEN, преди да бъде квалифициран за изстрелване. Photo credit: NASA/Kim Shiflett

Прекратена е обаче всякаква подготовка по изстрелването на галактически задачи. Жертва на държавната рецесия може да се окаже задачата до Марс – MAVEN, която НАСА приготвя за изстрелване на 18 ноември.

Проблемът е, че ние не знаем за какъв брой дълго време държавните служби ще спрат работа. Последният път (през 1996 г.) това траяло 21 дни. Ние не знаем какъв брой време ще отнеме на Конгреса и Президента на Съединени американски щати да реализират консенсус по бюджета, с цел да могат службите още веднъж да проработят.

MAVEN, обаче, има разполагаем стартов прозорец единствено от 20 дни – тъй като тогава разположението сред Земята и Марс е удобно. Най-късно сондата би трябвало да излети на 7-ми декември. Ако до тогава няма изстрелване, идната опция на НАСА да изстрелва апарати към Марс ще бъде чак през 2016 година. Отлагането ще коства и десетки милиони долари – пари, с които Планетарния теоретичен отдел в НАСА не разполага.

Не знаем по какъв начин ще се развие обстановката към държавната рецесия. Възможно е доста скоро тя да бъде преодоляна и парите за идната година да бъдат обезпечени. В подобен случай чакаме след няколко дни НАСА да възвърне функционалностите си. Но от превъзмогването й зависи по кое време НАСА ще е в положение да изстреля MAVEN.

MAVEN е една от двете галактически задачи, които ще би трябвало да излетят към Марс през тази есен. Другата се приготвя от Индия.

Още за MAVEN и опциите за отсрочване в следствие от рецесията: planetary.org

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР