През 2023 г. глобалната икономическа активност се забави, като световният

...
През 2023 г. глобалната икономическа активност се забави, като световният
Коментари Харесай

БНБ: Инфлацията се понижи от 14% до 5%

През 2023 година световната икономическа интензивност се забави, като международният Брутният вътрешен продукт в действително изражение набъбна с 2.5% на годишна база по отношение на 3.0% през 2022 година Динамиката на световния стопански напредък значително отразяваше резултатите от стягането на паричната политика на огромните централни банки, устойчивостта на икономическия напредък на Съединени американски щати и неравномерното възобновяване на стопанската система на Китай след премахването на строгите противоепидемични ограничения в странат, се.

В еврозоната годишният напредък на Брутният вътрешен продукт се забави в действително изражение в резултат на послабото частно ползване и понижението на запасите. В Германия, която е главен търговски сътрудник на България, действителният Брутният вътрешен продукт се сви. Въпреки забавянето на икономическата интензивност изискванията на пазара на труда в еврозоната останаха удобни през цялата година, написа още в него. 

 

Годишната инфлация в световен мащаб се забави през 2023 година, за което главен принос имаха цените на енергийните и питателните артикули. Фактори за низходящата динамичност на инфлацията бяха резултатите от високата база през 2022 година, затегнатата парична политика в огромните развити стопански системи, както и възобновяване на световните вериги за доставки на артикули и първични материали. Общата и базисната инфлация при потребителските цени в Съединени американски щати и в еврозоната следваха наклонност към намаление, само че забавянето при базисната инфлация бе по-ограничено.

 

С оглед на следената наклонност към намаление на годишната инфлация в Съединени американски щати и в еврозоната към целевите стойности на Федералния запас и ЕЦБ двете централни банки в началото забавиха темповете на покачване на главните лихвени проценти, а през втората половина на годината прекратиха процеса на стягане на паричната си политика посредством повишение на лихвените равнища и алармираха за допустимо намаляване на главните лихвени проценти през 2024 година

 

През 2023 година растежът на действителния Брутният вътрешен продукт на България възлезе на 1.8%, като главен позитивен принос за него имаха частното ползване и чистият експорт.

 

Потреблението на семействата се увеличи с 5.4% и беше подкрепено от повишаването на заплатите в действително изражение, нарастването на броя на заетите лица и подобряването на настройките. Повишаването на чистите фискални прехвърляния към семействата и увеличението на кредитната интензивност в допълнение поддържаха растежа на частното ползване. Компенсацията на един нает се увеличи с 13.3% в номинално изражение (4.4% в действително изражение), за което способстваха повишението на икономическата интензивност, дефицитът на работна мощ, повишаването на възнагражденията в обществения бранш и увеличението на минималната работна заплата.

 

Инфлацията, измерена посредством хармонизирания показател на потребителските цени, се намали от 14.3% в края на 2022 година до 5.0% през декември 2023 година в следствие основно на образуваната от високите темпове на повишаване на потребителските цени през 2022 година висока база, както и на поевтиняването на енергийните артикули. Фактори с проинфлационно въздействие продължиха да бъдат високите темпове на напредък на частното ползване и на разноските за труд на единица продукция, които оказаха въздействие за запазването на базисната инфлация на относително високо равнище.

Българската национална банка продължава интензивно да работи по действия, свързани с приемането на еврото като национална валута, се споделя още в докалда.

 

През 2023 година Българска народна банка продължи да работи интензивно за хармонизиране на националното законодателство с европейските условия. Представители на Банката участваха в правенето на Закон за изменение и допълнение на Закона за платежните услуги и платежните системи, с който се въвеждатизменения, произлизащи от нуждата от адаптиране на националната правна рамка, регламентираща платежния контрол и предоставянетона платежни услуги, към ограниченията, залегнали в Националния проект за въвеждане на еврото в Република България.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР