Космическа изненада – така астрономите определят това, което телескопът Хъбъл

...
Космическа изненада – така астрономите определят това, което телескопът Хъбъл
Коментари Харесай

Огромна черна дупка зее в Космоса

Космическа изненада – по този начин астрономите дефинират това, което телескопът Хъбъл откри в сърцето на вселена NGC 4889. Това е най-голямата черна дупка, която учените са виждали досега.

Наскоро галактическият телескоп Хъбъл даде опция на учените на надникнат в вселена NGC 4889, намираща се в купа Косите на Вероника. Тя се намира на 300 милиона светлинни години от Земята. Данните, които се събраха, дават нова информация на учените за черните дупки.

Гигантската черна дупка, която се посочила в центъра на галактиката, била най-голямата, която учените са следили досега. На фотосите се вижда голяма бяла сфера, ситуирана на черен звезден декор.

Според първичните проучвания масата на спящия колос е 21 милиарда пъти колкото тази на Слънцето. За съпоставяне масата на черната дупка в нашата вселена е с 4.1 слънчеви маси.

Откритието е в действителност впечатляващо. Черната дупка има гравитационен радиус с диаметър от към 130 милиарда километра, което се равнява на 15 пъти колкото е дистанцията сред Слънцето и Нептун.

 Наблюдение на космоса

Черната дупка в NGC 4889 е неактивна. Около нея липсва храна, която да я засилва. Ако беше будна, учените щяха да я виждат доста по-рано. Подобни дейни солидни формирания се назовават квазари. Ако гигантската черна дупка бе такава, тя би светила към милиард пъти повече от Млечния път, поради нагрятата черна материя към нея.

Активните черни дупки не могат да се следят директно. Те са извънредно характерни, защото съставляват области в пространство-времето, които не могат да бъдат напуснати от нищо, даже от светлината, поради голямото им гравитационно притегляне.

Откриват се и се мерят на база на това по какъв начин въздействат на близките обекти като звезди и газови облаци. Никой обаче не знае с акуратност какво се случва с обектите, които попадат в нея.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР