Коронавирусът ще докара вируса на неграмотносттаВие се свързахте с университета.

...
Коронавирусът ще докара вируса на неграмотносттаВие се свързахте с университета.
Коментари Харесай

За шестица на изпита - натисни едно

Коронавирусът ще докара вируса на неграмотността
" Вие се свързахте с университета. За отлична оценка, натисни едно, за доста добра - натисни две, за тапия - изчакай свързване с оператор ".
Тези дни в обществените мрежи, а и освен там, се появиха десетки саркастични мнения, свързани с обстоятелството, че университетите ще одобряват без изпит и единствено с оценки от матурата в контролирани специалности като право, публицистика, в ред други специалности, където по традиция изпитът се приемаше с по-висок коефициент от оценката на държавния зрелостен изпит. И частично рецензиите имат право - спецификата на избрани специалности е прекомерно тясна, с цел да си разрешат да употребяват единствено оценките от матурата, макар че съгласно легендата на МОН тази оценка ставала все по-качествена.
Тази година обаче играта на гоненица ще става все по-голяма - МОН ще твърди, че учениците, приключили от отдалеченост, са дали задоволително надеждни познания, с цел да влязат даже и в най-престижните специалности, като снижат равнището, а вузовете ще поддържат тази теза, тъй като другояче би трябвало да разгласят нулева година.
Иначе казано, университети, които в минали образователни години така и така одобряваха след полагане на изпит младежи, които пишеха " адвокад " и " йорист " за бъдещата си компетентност, публично ще одобряват бъдещи адвокати, които вероятно ще могат да пишат вярно единствено думата " кеш ".
Коронавирусът ще разреши, за злощастие, в българското обучение да се настани един също толкоз сериозен вирус - този на неграмотността. Тази година учебно заведение ще завършат десетки монтьори, готвачи и строители, учили отдалечено. Като ги знаехме по какъв начин учат преди рецесията, не бих предложила да се возим в асансьорите им, да ядем манджите им и да живеем в постройките им, когато образованието е приключило на две - на три, единствено с цел да потвърдим, че сме му надвили на този вирус. За лекарите не ми се мисли.
Ясно е, че висшите учебни заведения не могат да си разрешат лукса да разгласят нулева година, както и да създадат присъствени изпити /за университетите, където има прекомерно доста кандидати/, тъй като ще ги обвинят, че провокират заразяване и травмират студентите и преподавателите. Но в случай че тръгнем в посока на решението университетите да одобряват с матури, дано приемем европейския опит - по-широк банкет при започване на следването и елиминиране на тези, които не се оправят, до края на следването - последователно, още от първата година. Има го и в Германия, и във Франция. У нас техническите университети единствени изхвърлят студенти за невисок триумф, съгласно данни на МОН, а всички други драговолно им разрешават да презаписват нови и нови години, до момента в който най-после се дипломират. Ако сега приемът по този метод се разреши, дано най-малко след първите години да отпадат тези, които са потвърдили, че не се оправят качествено. Да се вършат спомагателни езикови курсове, както и спомагателни курсове във всеки бранш, в който има подозрение, че знанията, усвоявани отдалечено, не са задоволителни.
Иначе - напряко да звънна в юридическия факултет и да си поръчам една магистратура. По наказателно право.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР