Коронавирусът отново взе да ни тормози. Увеличение на случаите на

...
Коронавирусът отново взе да ни тормози. Увеличение на случаите на
Коментари Харесай

Ковид ни тормози. Проф. Кантарджиев заговори за маски

Коронавирусът още веднъж взе да ни тормози. Увеличение на случаите на Ковид-19 през последните седмици отчина Единният информативен портал.

„ Това е особено за есента, когато повече хора се събират на закрито. Моят съвет е да се проветрява и всичко, което може да се прави на открито, да се прави на открито “, сподели пред bTV съветникът на Столичната община по здравните въпроси и някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.
-->
„ Симптомите на ковид с нищо не са се трансформирали. Трудно се разграничават от сезонния грип и от другите инфекции. Разликата е, че първите случаи на грип са през началото на ноември, епидемиологичното му разпространяване е през декември, а пикът – януари и февруари.

Клинично грипът стартира в границите на два-три часа, а Коронавирус малко по-бавно. Новите подварианти не са по този начин смъртоносни, рискови и тежки, както преди три години “, изясни той.

„ Държави като Израел споделиха, че когато си на закрито и когато има повече от петима души в помещението, да се носи маска. Аз предлагам на възрастните или на хората с имунен недостиг да носят маска измежду доста хора. Горещо поучавам в градския превоз да има отворен прозорец “, уточни проф. Кантарджиев.

„ Моето мнение е, че имунизациите за ковид и грип могат да се сложат в един и същи ден, само че на разнообразни ръце – едната - на лявата, а другата ваксина - на дясната. Съветвам хората над 65-годишна възраст да поговорят с персоналния си доктор.

От 1 октомври ще стартира дистрибуцията на безвъзмездни грипни ваксини за тази възрастова група. Ако бъде комбинирано с новата ваксина за ковид, е най-добре. За по-младите хора поучавам да потърсят противогрипна ваксина от аптеките “, сподели още съветникът на Столичната община.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР