Корнелия Нинова изглежда блокирана в партията. Свикването на конгрес е

...
Корнелия Нинова изглежда блокирана в партията. Свикването на конгрес е
Коментари Харесай

Старите кучета още хапят в БСП

Корнелия Нинова наподобява блокирана в партията. Свикването на конгрес е екстравагантно решение, само че не е дълготрайно. Важните въпроси ще би трябвало да минават през Националния съвет и в бъдеще

© Анелия Николова

- Корнелия Нинова все по-трудно овладява вътрешната съпротива.
- За да излезе от обстановката, тя подхваща екстравагантни ходове и се капсулира.
- От вътрешните борби Българска социалистическа партия губи политическа сила и от това печели Бойко Борисов. Още по тематиката
Корнелия Нинова ще изиска ексклузивен конгрес на Българска социалистическа партия след две седмици

Пленумът ще взема решение по предлагането в събота в парк-хотел " Москва ", тъй като на " Позитано " 20 има фестивал на патриотичната ария
11 окт 2017
Подводни течения в Българска социалистическа партия

Докато двамата мощни в партията - Кирил Добрев и Румен Овчаров поддържат Корнелия Нинова, тя няма от какво да се тормози
15 сеп 2017
Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова има сериозен проблем. Тя все по-трудно ще може да получава поддръжка от необятното управление на групировката - Националния й съвет, и по този начин рискува да остане изолирана и с доста малко власт. През последните месеци тя отвори толкоз фронтове вътре в Българска социалистическа партия, че преброяването при гласуванията на последното му съвещание сподели превес за нея единствено с пет-шест гласа.

Тази изтощителна борба в партията ще отслаби единствената по-голяма съпротива на ръководещата коалиция сред ГЕРБ и патриотите. Нинова няма доста потребни ходове - Българска социалистическа партия е устроена по този начин, че всяко по-важно деяние минава през Националния съвет, а превръщането й в лидерска групировка е невероятно за преглъщане. Въпреки няколко дребни жеста към вътрешната съпротива Нинова се лута в екстравагантни ходове, като към този момент не намира път, по който да излезе от обстановката. Така най-малко в кратковременен проект съпротивата на остарялата партийна номенклатура оказва помощ на Бойко Борисов да остане на власт, като лишава политическия пейзаж от още една опция на ръководството.

Про и анти

Основните фигури на вътрешната съпротива на Нинова са най-вече персонално афектирани поради това, че тя спря политическата им кариера. За едни - с ограничаването, което прокара в устава да не са депутати, в случай че към този момент са натрупали 12-годишен стаж като Михаил Миков, Янаки Стоилов, Ангел Найденов, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, за други - през унижението да бъдат помолени да си тръгнат от управлението, макар че са с принос за нейното избиране отпред - Георги Гергов, Красимир Янков. Най-интересен обаче е третият, към този момент не доста явен детайл - на недоволните от капсулирането на Нинова в стеснен кръг хора, в който влизат членовете на управлението Кирил Добрев и Драгомир Стойнев, а от тези отвън партията - някогашният консултант на Сергей Станишев като министър председател Росен Карадимов. Има и група недоволни, които показват преди всичко обвинявания като от внезапните ѝ ходове, заядливото ѝ държание на дребно и заиграването с президента като персонален инструмент за въздействие. Тук някои слагат авторитетния в софийската организация някогашен министър на стопанската система Румен Овчаров, както и водача на столичната конструкция Калоян Паргов. Засега обаче и двамата обществено не са подлагали на критика Нинова.

Овчаров направил едно от най-силните изявления на последния закрит за медиите пленум в събота, на който ръководителят изиска изключително привикване на конгреса на 28 октомври. Екстравагантният й ход не наподобява съществено необорим - Нинова предлага форумът да разиска различен план за бюджет за 2018 година, както и цели за председателството на Съвета на Европейски Съюз следващата година. И двете тематики са от калибъра на въпросите, обсъждани от Националния съвет (НС). " Всички тези странни недоизказани неща накараха доста хора в Народно събрание да си зададат въпроса задоволително откровени ли сме между тях. Достатъчно откровено ли е управлението и ръководителят към членовете на Народно събрание, към партията? Мисля, че не ", сподели Михаил Миков пред БНР ден по-късно. На последните няколко съвещания на пленума опозицията съвсем сполучливо саботираше взимането на решения, като проваляше кворума или пък принуждаваше полемиките да затъват в организационни въпроси.

Социологът Юрий Асланов, разказал в коридорите на последното съвещание на Националния съвет изследване, в което 91% от симпатизантите на Българска социалистическа партия харесват Нинова, споделя пред focus-news.net: " От позиция на това, което се случва в Националния съвет, той губи легитимността си ненапълно в очите на личните си членове на партията и е разумно да се насрочи конгресът, с цел да се види какво е настроението в цялата партия. Това е от позиция на управлението на партията. "

Подозренията на недоволните от Нинова са, че тя ще опита по някакъв метод да промени съотношението на силите през конгреса на 28 октомври. Идеята на най-близкия й кръг към предходната събота беше ръководителят да изиска избор на доверие, даже в случай че се наложи да мине и през директен избор от членовете на Българска социалистическа партия, както планува новият правилник. Възможно е да призове и за замяна на така наречен делегирани членове на Националния съвет, които към този момент би трябвало да са по двама от регион, а не по един, и да обнови към една трета от него. Опозицията от своя страна обмисля да провали през кворума идващото съвещание на пленума, което би трябвало да е този уикенд, за одобрение на документите за конгреса. Това би сложило под въпрос неговата легитимност.

Блокаж в партията

Започването на война сред Изпълнителното бюро (тясното управление на БСП) и Националния съвет ще изяде доста от силата на партията и ще демотивира членовете по места. Няма по какъв начин за всяко оперативно решение Нинова да събира конгрес. Противопоставянето феодализира локалните структури и прави техните ръководители търговци с въздействие, а всяко решение ще е борба с нерешителен край. Отразява се отрицателно на кондицията. На последните частични локални избори в общо 10 общини и кметства Българска социалистическа партия завоюва едвам два балотажа в селата. Забъркването на президента Румен Радев в законодателството за битка с корупцията не донесе нищо повече с изключение на оскърбление за " Дондуков " 2, а предложенията на Българска социалистическа партия за мажоритарен избор няколко месеца към този момент не могат даже да стигнат до Народното събрание, тъй като се блокират на разнообразни партийни равнища.

Нинова е на път да изгуби поддръжката на един от авторитетните хора в партията - Румен Овчаров. Изказването му на закрития пленум едни възприели като " попиляване ", а други, които са по-близо до истината - по-скоро като предизвестие. Овчаров се обърнал първо към всички, най-общо за кондицията на партията, като споделил, че преди два месеца се е върнал от Тибет и там схванал, че трите най-големи човешки порока са пренебрежението и гордостта, амбициозността, стигаща до експанзия, и омразата. " Днес видях и от трите по доста в тази зала ", споделил той, а след това се отправил към Нинова: " Корнелия, ти не си най-умната, има и по-умни от тебе. Трябва да се вслушваш. " Предупредил я, че не може да продължава напред, в случай че непрекъснато отваря нови фронтове.

Заядливият й жанр - и към политическите съперници, и към вътрешната съпротива, не й носи изгоди. Проучване на " Алфа рисърч " от септември демонстрира: " Въпреки дейното настъпателно държание на Корнелия Нинова по редица въпроси Българска социалистическа партия не съумява да уплътни опозиционната си роля, което коства 3% от персоналния рейтинг на водача й (или той пада от 27% до 24%), както и лек растеж в отрицателните оценки. " Половин година след последните парламентарни избори социалистите към момента са на 6% отдалеченост от водача ГЕРБ. Асланов пък споделя: " Сред редовите социалисти Нинова се употребява с неоспорим престиж поради силата, която внесе в партията. "

" Едно е да казваш, че си опция, да се тупаш в гърдите до посиняване, напълно друго е да предлагаш действителна политика, друга от тази, която оферират ръководещите ", разяснява и някогашният ръководител на Българска социалистическа партия Михаил Миков пред БНР.

Кръгом и отново напред

Гафовете на Корнелия Нинова към този момент се отдават по-скоро на неумелост и емоционален темперамент. Тя има шанс, че против нея в партията са лица, които не носят публичен престиж. След като разделянето в пленума стана обществено, с цел да излезе от обстановката, Нинова изясни, че по време на закритата част на съвещанието още веднъж станало дума за отношението на Българска социалистическа партия към ГЕРБ, както и че неодобрение в залата провокирало изказванието й, че политическата класа, без значение лява или дясна, е корумпирана и мъчно ще тръгне против себе си. Два дни по-късно Георги Гергов написа писмо, с което я упрекна в неистина. Михаил Миков съобщи също: " Това е една псевдотеза, която би трябвало да очертае кръга на враговете с партиен билет. " Дори и нейните последователи отхвърлят и двете тематики да са обсъждани на пленума.

За сметка на това се стигнало до неуместни разногласия като този по случая в Хасково, станал прочут като " Кумгейт ". На упреците към някогашния народен представител Чавдар Георгиев, а в този момент ръководител на социалистите в града за какво не е раздухал по-рано самичък абсурда, а това трябвало да прави " външната " Елена Йончева, той скочил с изказванието, че това била нейна самоволна акция. Нинова пък си изпуснала нервите с подмятания, че по времето, в което Атанас Мерджанов отговарял за фондация " Ново време ", изчезнали 50 000 лева Той буен и вдигнал кръвно. Отново всички, с които " Капитал " беседва от вероятните вътрешни лагери, споделят, че по-скоро той е бил прав. Нинова се била подразнила, тъй като Мерджанов попитал за какво Българска социалистическа партия не е излязла с различни кандидатури за ръководител на Национален осигурителен институт, за шеф на НЗОК, за какво е позволила уволнението на Георги Юруков като основен секретар на осигурителния институт.

За нарасналото се напрежение в Българска социалистическа партия има и полуконспиративни теории. Според тях обстановката се усложнява от среди, свързани с ГЕРБ и освен.

Извън дребнотемието в пленума доверието на поддръжниците на ръководителя най-сериозно беше разколебано поради държанието й при избирането на членове на Висш съдебен съвет от парламентарната квота. След като обществено се пъчи с изказванията, че няма да има никакви сделки с ГЕРБ, и координира натиска против ръководещите с президента, като употребява избора на ръководител на Върховен административен съд, най-после тя остави усещане, че зад тила на депутатите от Българска социалистическа партия се контракти с болшинството. В групата на социалистите в Народното събрание също стартира да се образува съпротива, което е улеснено поради решението на Нинова да извади депутатите от Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и по този начин остана съвсем без надзор върху народните представители.

" Тя има хъс, обаче хората, които я поддържат, са млади, неопитни или като Добрев се хвърлят в някакви работи, без да си изпипат нещата, и вършат кавги ", споделят хората, които към момента я поддържат. Определят стила й като " Бойко Борисов с пола ". " Знам, че в случай че има печелившо държание в политиката, то това е новото, ексцентричното, отстояването на хрумвания, които не са свързани с предишното. Българска социалистическа партия е тромава партия, би трябвало й време, с цел да свикне, че има нови хора и те дефинират посоката ", споделя и народен представител от левицата, съгласно който " в случай че махнем нея и сложим досегашните, ще е злополука ".

Телевизията е първа жертва на новата обстановка

Много е евентуално да не се стигне до реализиране на плана за партиен тв канал, който по думите на Нинова е единственото й неизпълнено заричане от акцията за ръководител. " Саботират я ", споделят нейните последователи. На последното съвещание на пленума единомислещо беше призната позиция за " развиването на левия щемпел " и утвърдени средства за вестник " Дума " и други издания. За официоза са отпуснати 800 хиляди лева годишно. Те ще стигнат за покриване на най-належащи разноски. В документа, направен от работна група, в която има и публицисти, и депутати, и специалисти на Българска социалистическа партия, съществува и констатацията, че поради финансовото положение на партията основаването и поддържането на телевизия не е оправдано. Това не значи, че концепцията на Нинова е отхвърлена, тъй като не е обсъждана в конкретика, само че допускането на подобен текст в гласуван документ от Националния съвет е показателно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР