Кордон бльо – телешкият шницел в апетитна хрупкава коричка с

...
Кордон бльо – телешкият шницел в апетитна хрупкава коричка с
Коментари Харесай

Кордон бльо - история и кулинарни тайни

Кордон бльо – телешкият шницел в апетитна хрупкава коричка с плънка от шунка и сирене е апетитен деликатес, чиято история стартира преди доста време.

Името на този шницел се превежда от френски като синя лента. Според легендата се дължи и на доста сини ленти, които ястието е получило на разнообразни кулинарни състезания във Франция. Дори е бил основан Орден на синята лента.

Но кордон бльо се счита за ядене от швейцарската кухня и съгласно една от легендите е скимване на швейцарски готвач. В края на XIX век в Париж е била открита школа по кулинарно майсторство, която се наричала Кордон Бльо.

Днес тази школа има филиали в целия свят и в тях се образоват над 20 000 искащи да станат готвачи. Дипломата от школата Кордон Бльо подсигурява, че най-изисканите заведения за хранене ще желаят да одобряват новия готвач.

 Телешки шницел

Кордон бльо си е завоювал място в сърцето на феновете на положителната кухня, тъй като е доста апетитен и се подготвя за малко време.

За да се подготви кордон бльо по класическа рецепта, е належащо качествено телешко месо. За приготвянето на кордон бльо за една порция е нужен едно дебело парче телешко месо или две тънки телешки пържоли.

В дебелото парче месо се прави прорез, където се поставя правоъгълник от синьо сирене или сирене Ементал, а върху него се поставя парче шунка.

Ако кордон бльо се подготвя от две тънки пържолки, сред тях се поставя сиренето и шунката. Ръбовете на месото се закрепват с клечки за зъби.

Месото се панира в брашно, а по-късно в разрушени със сол яйца. Накрая се потапя в галета. Шницелът се запържва в масло и се оставя върху салфетка, с цел да се отцеди непотребната лой.

Много апетитен кордон бльо се получава, в случай че се направи разновидност на класическата рецепта и вместо телешко месо се употребява композиция от пилешко и свинско месо.

Ако преди да се изпълни с плънка месото, то се маринова в примес от соев сос и прясно мляко с подправки по усет, качеството на шницела ще е доста по-добро, той ще стане по-крехък и благоуханен.

Кордон бльо се сервира парещ, като се сервира и гарнитура от зелена салата и картофено пюре.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР