Копърът е многогодишно тревисто растение от семейство Сенникови. Познат е

...
Копърът е многогодишно тревисто растение от семейство Сенникови. Познат е
Коментари Харесай

Копър - свойства и употреба

Копърът е многогодишно тревисто растение от семейство Сенникови. Познат е от антични времена и се употребява в билколечението от епохи. Най-често се употребява при недоволства от страна на храносмилателната система. Чаят от копър също е добре позната и известна напитка за дребни деца, които страдат от колики. Оказва се обаче, че копърът има доста повече потребни свойства.

Копърът идва от региони към Средиземно море. Отглеждан е и в Мала Азия. Лечебните му свойства са известни още от древността, по това време за първи път е употребен и в различната медицина.

Консумира се най-вече под формата на чай. Прави се от ароматни семена с присъщ анасонов усет. Въпреки това си коства да се помни, че корените, стъблата и листата на копъра се употребяват при готвене.

Хранителна стойност на копъра

Копърът е скъпо многогодишно растение. Повечето от нас не знаят изгодите от него за здравето, нито осъзнават, че съдържа доста скъпи хранителни субстанции.

Копърът е същинска съкровищница от витамини и минерали. В него има фибри, витамини А, К и С, фолиева киселина, калий, калций, фосфор, желязо и магнезий. Освен това корените и стъблата на растенията съдържат голям брой фитохимикали, като флавоноиди и етерични масла.

 копър - свойства и приложимост

В доста страни копърът се употребява най-вече като чай, подготвен от семената на растението. Чаят от семената на копъра има същите свойства като непреработеното растение. Съдържа етерични масла, флавоноиди, ненаситени мастни киселини, витамини от група В, желязо, калций, магнезий, манган, цинк, фосфор и калий.

Трябва обаче да се помни, че за приготвянето на чай се употребява единствено малко количество семена. Това значи, че даже пиенето на запарката в огромни количества не дава отговор (за възрастен) на дневния банкет на питателните субстанции, намиращи се в копъра.

Плодовете на копъра имат сладостен и леко лют усет и мирис на анасон. Подходящ освен, като съставна част в запарката за чай, само че и като фалшификация за сосове, супи, зеленчуци, месо, морски блага, самун.

Семената от копър се употребяват и за изработката на масло, която се употребява в сладкарството. Листата на растението се употребяват и в кухнята - прибавят се като фалшификация към рибни ястия. Стъблата и корените на копъра се употребяват като съставки за салати и гювечи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР