Концесионерът „Фактор плюс“ ЕООД не е изпълнил пет основни задълженияОбщина

...
Концесионерът „Фактор плюс“ ЕООД не е изпълнил пет основни задълженияОбщина
Коментари Харесай

Прекратяват договора за концесията на спирките в Русе

Концесионерът „ Фактор плюс “ ЕООД не е извършил пет съществени отговорности

Община Русе ще изиска от Общинския съвет на сесията на 19 май единодушие за преустановяване на контракта за концесия на спирките от линиите на градския превоз в град Русе, ситуирани в Зона 2. Договорът е подписан след извършена процедура с участника „ Фактор плюс” от Варна, който все още е с прекъсната комерсиална активност и е в процедура по разпродажба.

Причината е несъблюдение на точки от контракта, съгласно който концесията е влезнала в действие от 03.10.2012 година и е предоставена за период от 15 години. Тя касае елементи от имоти-публична общинска благосъстоятелност, върху които са ситуирани 130 спирки.

Проверките от страна на общината са открили, че концесионерът „ Фактор плюс “ ЕООД досега не е извършил пет съществени отговорности:

1. Да прави концесионните заплащания в избраните периоди Съгласно концесионния контракт, концесионерът дължи годишно концесионно заплащане в размер на 24% от размера на приходите от активността на всички концесионни обекти за съответната година, само че не по-малко от 84 000 лв., без значение от осъществените доходи.

- За отчетната 2021 година концесионерът е заплатил предплатената вноска в размер на 42 000 лв., като към 31.03.2022 година не е направил окончателното заплащане в размер на 55 888 лв.

2. Ежегодно, в период до 31 март да показва в Община Русе писмен доклад за осъществените доходи.

- Към 31.03.2022 година няма показан доклад за 2021 година

3. Да показва в Община Русе, в период до 31 януари годишен писмен доклад за осъществените капиталови мероприятия за миналата година.

-Към 31.01.2022 година няма показан доклад за 2021 година

4. Да възвръща в 30-дневен период обектите, които са наранени от повреди и похищения.

- С писмо от 21.03.2022 година ликвидаторът на „ Фактор плюс “ е известен за 5 обекта, наранени от повреди и похищения, и счупени 7 броя стъкла на спирковите навеси. Към актуалният миг счупените стъклени панели не са сменени с нови и спирките не са отремонтирани.

5. Да показва до 31 януари парична гаранция за всяка календарна година в размер на 50% от годишното концесионно заплащане.

- Към 31.01.2022 година в Община Русе няма показана банкова гаранция.

Изпратени са уведомителни и напомнителни писма, които не са получени и са върнати назад в Община Русе. Без резултат са и извършените телефонни диалози с ликвидатора и изпратените по електронната поща писма.

Неизпълнението на отговорностите на концесионера по концесионния контракт допуска и неговото преустановяване с 30-дневно едностранно документално предупреждение

Затова на съветниците се предлага да гласоподават определянето на период от 30 дни на концесионера „ Фактор плюс” за непринудено осъществяване на отговорностите. Ако не го направи, общината ще насочи 30-дневно документално предупреждение за преустановяване на контракта.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР