Концернът Renault-Nissan-Mitsubishi реши да засили сближаването между румънската Dacia и

...
Концернът Renault-Nissan-Mitsubishi реши да засили сближаването между румънската Dacia и
Коментари Харесай

Новите ладии дачии ще приличат на Seat? Renault засилва сближаването между румънската Dacia и руската Lada

Концернът Renault-Nissan-Mitsubishi реши да ускори доближаването сред румънската Dacia и съветската Lada, които през януари тази година към този момент бяха обединени в едно поделение. Сега алиансът от две бюджетни марки получи екип от нови водачи. Главният дизайнер на дивизията е 53-годишният испанец Алехандро Месонеро-Романос, който ще утвърждава и появяването на бъдещите модели Lada.
Кой е?
Алехандро Мезонеро-Романос е роден в Мадрид и е учил в учебното заведение по дизайн Elisava в Барселона, което е част от университета в Помпеу Фабра. Първото място, където испанецът стартира работа е Volkswagen Group, където той се озовава през 1995 година

Алехандро Мезонеро-Романос е подкрепил външния дизайн на няколко модела Seat, Audi и Volkswagen. През 2001 година обаче дизайнерът взема решение да напусне немския тръст, с цел да се причисли към Renault Samsung Motors. През 2011 година испанецът се завръща във VAG и става основен дизайнер на Seat. След 9 години Алехандро Мезонеро-Романос още веднъж минава в Renault и в този момент той ще дава отговор за появяването на бъдещите модели Lada.

Какви коли е правил преди?
Портфолиото на дизайнера включва първия сериен кросоувър на Seat, Ateca, който беше показан за първи път на обществеността на автомобилното ревю в Женева през 2016 година Появата на този модел на модулната платформа MQB мощно прилича концепцията 20V20. Също по този начин Алехандро Мезонеро-Романос взе участие в основаването на джипа Seat Arona, който получи името си в чест на едноименния град и община в Испания. Дебютът на конкурентните Nissan Juke и Renault Captur се състоя през 2017 година на автомобилното ревю във Франкфурт.

Много значим автомобил в досието на испанския дизайнер е флагманския кросоувър Seat Tarraco. Голямото SUV се предлага както в пет-, по този начин и в седемместна версия. И най-после, Алехандро Мезонеро-Романос взе участие в екстериора на петото потомство Ibiza, сегашния Leon, спортния кросоувър Cupra Formentor и електрическия хечбек el-Born. За работата си в Seat испанецът получи премията Eurostars в категорията Дизайн през 2018 година
Какво ще прави в АвтоВАЗ?
Задачите, които се слагат на 53-годишния Алехандро Месонеро-Романос на новата му позиция, към момента не са напълно ясни. Знае се обаче, че точно той в този момент ще утвърждава появяването на бъдещите коли Lada от новия основен дизайнер на АвтоВАЗ, французинът Жан-Филип Салард, който размени британеца Стив Матин.

Първият автомобил, по който ще работи новото поделение, ще бъде Bigster. Този световен кросоувър ще стартира да се създава в разнообразни модификации под марките Dacia, Lada и Renault. В същото време всяка от марките ще пусне собствен вид. Всички тези коли обаче ще споделят до 85% от общите съставни елементи и възли.
Кой отговаряше за дизайна на Lada досега?
Британският основен дизайнер на АвтоВАЗ Стив Матин напусна поста си в края на предходната година. Той заемаше тази служба от 2011 година и решението му да се пенсионира пристигна малко откакто новия изпълнителен шеф на Renault, Лука де Мео, пое поста. От началото на работата си в АвтоВАЗ, Матин промени радикално външния тип на съветските коли. Той реши изцяло да изостави руското завещание и да сътвори кардинално нов по този начин наименуван „ Х-дизайн “: с присъщи Х-образни детайли в предната част на каросерията. Необичайният външен тип провокира доста несъгласия, само че в последна сметка беше признат позитивно от автомобилната общественост. Британецът беше сменен тази година от французина Жан-Филип Салард.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР