Концентрацията на парникови газове в атмосферата е достигнала нови рекордни

...
Концентрацията на парникови газове в атмосферата е достигнала нови рекордни
Коментари Харесай

Концентрацията на парникови газове достигна нов рекорд

Концентрацията на парникови газове в атмосферата е достигнала нови рекордни равнища предходната година, разгласи през днешния ден Организация на обединените нации в предизвестие преди климатичната среща на върха в Глазгоу, съобщи Агенция Франс Прес, заяви БНР.

В Бюлетина за парниковите газове на Световната метеорологична организация (СМО) се споделя, че годишният растеж предходната година е бил над междинното годишно покачване за интервала 2011-2020 година, като наклонността продължава и през 2021 година СМО показва, че забавянето на стопанската система от Коронавирус пандемията е провокирало краткотрайно понижаване на нови излъчвания, само че това не е довело до забележими последствия за равнищата на парникови газове и техния растеж.

Организацията отбелязва, че до момента в който не престават високите равнища на излъчванията, световните температури ще продължат да порастват. И предвид на дългия живот на въглеродния диоксид, сегашните равнища на температурите ще останат, даже в случай че излъчванията бързо бъдат сведени до нула. Конференцията на Организация на обединените нации за климатичните промени стартира в Глазгоу на 31 октомври и продължава до 12 ноември. „ Бюлетинът за парниковите газове съдържа остро научно обръщение за договарящите на конференцията “, съобщи генералният секретар на СМО Петери Талас.

„ При настоящето равнище да увеличение на концентрацията на парникови газове, ще сме очевидци на надалеч по-голямо нарастване на температурите до края на века от задачите в Парижкото съглашение - 1,5-2 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища. “. Трите съществени парникови газа са въглероден диоксид, метан и азотен оксид. Въглеродният диоксид е най-съществен, като на него се дължи 66% от резултата върху стоплянето. През 2020 година равнищата на централизация на въглероден диоксид са достигнали до 413,2 частици на милион, нарастване с 2,5 частици на милион от година по-рано, като равнището им е 149% от прединдустриалното през 1750 година, демонстрират данните на СМО. Според отчета към половината от тези излъчвания вследствие на човешката активност остават в атмосферата, като другата половина отива в океаните и почвата.

„ За финален път на Земята е имало сравними концентрации от въглероден диоксид преди 3-5 милиона години, когато температурите са били 2-3 градуса по Целзий по-високи, а морското равнище – 10-20 метра по-високо от настоящето. Но тогава не са живели 7,8 милиарда души на планетата “, сподели Талас. Миналата година метанът достигнал 1889 частици на милиард, растеж от 11 частици на милиард, или 262% от прединдустриалното равнище. Около 40% от излъчванията на метан идват от естествени източници, като блата и мочурища, до момента в който 60 на 100 са резултат от човешката активност. Азотният окис достигнал през 2020 година 333,2 частици на милиард, растеж от 1,2 частици на милиард, като концентрацията му е 123% от равнището през 1750 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР