Контролираният добив на енергия от термоядрен синтез може би е

...
Контролираният добив на енергия от термоядрен синтез може би е
Коментари Харесай

Човечеството е крачка по-близо до добива на енергия от термоядрен синтез

Контролираният рандеман на сила от термоядрен синтез може би е по-реалистична вероятност, в сравнение с си мислите, оповестява Motherboard, базирайки прогнозата си на ново изобретение на откриватели от Националната лаборатория " Лорънс Ливърмор " към Министерството на енергетиката на Съединени американски щати. Нова настройка на магнитното поле е нараснала повече от три пъти енергийната мощ на горещата точка на термоядрената реакция при опита, " доближавайки се " до равнището, належащо за самоподдържащо се запалване в плазмата. Полето дейно задържа топлината в горещата точка, което усилва енергийния рандеман.

Експериментът включва основаването на гореща точка посредством 200 лазера, ориентирани към пелети, изработен от изотопи на водорода като деутерий и тритий. Получените рентгенови лъчи са предиздвикали пелетите да имплодира и по този метод да основат извънредно високо налягане и топлота, нужни за термоядрения синтез. Екипът е съумял да усвои силата благодарение на увита към пелетите намотка, направена от специфични метали.

Идеята за потребление на магнити за нагряване на горивото не е нова. През 2012 година учени от Университета в Рочестър откриха, че могат да употребяват магнетизма в своя изгода. Изследването на „ Лорънс Ливърмор “ обаче е доста по-ефективно, защото е произвело 40% повече топлота и повече от три пъти сила.

Въпреки всичко практическата приложимост на реакторите за термоядрен синтез остава в далчеченото бъдеще. Изходната мощ при този развой към момента е надалеч по-малка от силата, нужна за основаване на самоподдържащи се реакции. Откритието обаче прави огромна крачка напред.

И надалеч не е първата.

MIT също има своите постижения в сферата

През 2021 година проучвателен екип, управителен от MIT и Commonwealth Fusion Systems, сполучливо е показва високотемпературен свръхпроводящ електромагнит, създаващ поле със мощ 20 тесла (мерна единица за цялостния магнитен поток) - най-мощното по рода си поле на Земята. Технологията може да бъде ключът към SPARC - устройство за термоядрен синтез, което би трябвало да бъде основано през 2025 година и ще може да подтиква плазмено поле, произвеждащо повече сила, в сравнение с употребява.

Системите, основани на свръхпроводящи електромагнити, също не са нещо ново. Френският план ITER, да вземем за пример, ще употребява нискотемпературни свръхпроводници. Високотемпературната технология на апаратурата на MIT-CFS обаче разрешава основаването на доста по-силни магнитни полета. Според MIT тя може да се съпостави с полето на нискотемпературна магнитна система, която е 40 пъти по-голяма от нея.

Иначе, двете органзиации възнамеряват да разработят електроцентрала за термоядрен синтез, която да проработи още през 2033 година Ако това се случи, този вид сила най-сетне ще се трансформира в действителност - тъкмо в точния момент, с цел да помогне на света да премине към електрически транспортни средства, които имат повече условия от електрическите мрежи.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР