Контролът от полето и фермата до трапезата гарантира производството на

...
Контролът от полето и фермата до трапезата гарантира производството на
Коментари Харесай

Агроминистерството подкрепя искането за намаление на ДДС за храни на 9%

Контролът от полето и фермата до трапезата подсигурява производството на качествени български храни. Именно сигурността на предлаганите артикули на пазара в страната е главен, водещ приоритет в работата на Министерството на земеделието, храните и горите, акцентира заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев.

По самодейност на Министерството на земеделието, храните и горите сега се създава Програма за локални обичайни и районни обичайни артикули. Целта е остойностяване на капацитета на тези артикули и усилване на връзката им с общностите с оглед развиване на локалната стопанска система и аграрния бранш, споделя заместник-министър Събев. С нея ще се даде подтик за развиване и одобряване на районни типични артикули. Той разяснява още, че европейските схеми за качество не са задоволително разпознаваеми у нас, а те са поръчител за качество и могат да оказват помощ страната да се утвърди с нещо обичайно и неповторимо. 

„ Стимулирането на вложенията и въвеждане на нововъведения в индустриалния развой на български производители, насърчаването на съдействието сред производители и преработватели, намаляването на административната тежест, действителното противопоставяне на нелоялните търговски практики дават опция за предложение на по-голям подбор български храни на пазара “, показва заместник-министърът. А пандемията COVID-19 е посочила, че е належащо да се подхващат ограничения, които да подсигуряват наличността на храни за жителите. Това пък слага въпроса и за устойчивостта на веригата на предложение на храни и за повишение на конкурентоспособността на българските фермери.

На този декор е належащо да се откри и точният баланс сред по-високите условия на потребителите и способността на земеделските производители да отговорят на тях. Фермерите са част от хранителната верига, в която търговците, хранително-вкусовата индустрия и индустриалните предприятия имат по-голяма степен на въздействие. 

По отношение на въпроса за понижение на Данък добавена стойност за храни на 9%, който бизнесът слага, заместник-министър Събев акцентира, че министерството на земеделието поддържа това искане. 

Във връзка с гарантиране на качеството на българските храни аграрният заместник-министър отбелязва и нуждата от повече вложения в агронаука и развойна активност. Те са с дълготраен небосвод, само че имат висока възвръщаемост. Например, всяко едно евро вложено в просвета, връща 10 евро в стопанската система.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР