Консултациите на Румен Радев с ГЕРБ в президентството започна с

...
Консултациите на Румен Радев с ГЕРБ в президентството започна с
Коментари Харесай

ГЕРБ и Радев се сблъскаха публично за военната помощ за Украйна

Консултациите на Румен Радев с ГЕРБ в президентството стартира с взаимни похвали и съвсем цялостно единогласие в бранш " Енергетика " - до момента в който не пристигна ред за разискване на военната помощ за Украйна.

В този миг Даниел Митов и Радев влязоха в замяна на реплики, надалеч от куртоазния звук, поддържан от Десислава Атанасова и Делян Добрев минути преди този момент.

Бившият външен министър разяснява, че оценката на опциите за даване на военна помощ за Украйна са закъснели с месеци, а новият кабинет " би трябвало да измие този позор ". Митов упрекна непосредствено Румен Радев и за това, че България наподобява като слаб съдружник в НАТО поради двусмислените мнения, които излизат от президенството във връзка войната.

" България през инситутициите си дава доста постоянно разнопосочни сигнали за това какво е отношението на страната към войната в Украйна. И когато се приказва, че надали не военно-техническа поддръжка от българска страна ще ни вкара във войната, за мен това е явен сигнал към огромна част от сътрудниците. И те го споделят. Това ги тормози, защото сходен вид сигнали не дават опция да оценят България като сериозен и постоянен член на НАТО. Ясно е, че няма норма, по която помагайки на жертвата на експанзия, ти да се смяташ за част от военните дейности ", сподели той, като направи отпратка към серия от сходни изказвания на Радев.

На това президентът реши да отговори, като упрекна ГЕРБ в липса на вложения във въоръжените сили през последните 10 години и разгласи, че той не е чувал упреци, а единствено " оценяване на напъните " на България от останалите сътрудници в Европейски Съюз и НАТО.

" Когато вземаме въоръжение и техника от армията, си задайте въпроса за тези 10 години, в които вашата партия управляваше, какво внесохте в Българската войска, с цел да изнасяте в този момент. Трябва да си отговорите доста съществено на този въпрос. За да раздаваш, би трябвало да си дал ", разгласи Радев.

Той се разгласи и срещу настояването на ГЕРБ да се размени остаряло българско въоръжение с по-модерно, предоставено от Съединени американски щати и други съдружници, през разнообразни схеми.

" Само да не изпадаме в концепцията " сливи за боклук " - тази приказка не е действителна. Никъде няма " давам си остарялото въоръжение и получавам като премия и подарък ново ", сподели Румен Радев, който няколко пъти се опита да омаловажи компетентността на Митов в отбранителния бранш.

Митов обаче го увери, че " не е като да не разбираме от тази материя ", само че упрекна досегашното ръководство, че не е направило нищо, с цел да види по какъв начин може да се възползва от опциите.

Десислава Атанасова също реши да пази достойнството на ГЕРБ в отбранителната политика, като след няколко минути стартира да чете от известие в телефона си информация за добитата военна техника в мандата на Борисов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР