Конституционният съд ще се произнесе по допустимостта на искането на

...
Конституционният съд ще се произнесе по допустимостта на искането на
Коментари Харесай

КС решава да гледа ли искането на Гешев за спецправосъдието

Конституционният съд ще се произнесе по допустимостта на настояването на основния прокурор да бъдат оповестени за противоконституционни измененията в Закона за правосъдната власт, с които бяха закрити профилираните съд и прокуратура, оповестяват от БНР. Според Иван Гешев измененията са посягане над самостоятелната правосъдна власт и нарушават правилото за разделянето на управляващите.

" Закриването на цялостен тип профилирани съдилища и прокуратури, без нужните гаранции за отбрана на правата и ползите на жителите, ще затрудни значително естественото действие на правосъдната власт и осъществяването на интернационалните контракти, по които България е страна ", написа в претекстовете си обвинител номер 1.

Иван Гешев оспорва смяната на статута на спецмагистратите и чиновниците, на подсъдността на делата и периодите за влизане в действие на избрани текстове от закона.

Очакванията са Конституционният съд да допусне за разглеждане всъщност настояването. След това обаче на ход ще е Висш съдебен съвет, с цел да реши какво да прави с преназначението на магистрати и чиновници, което е в неговите пълномощия, както и със периодите за прекачване на следствията и делата, подсъдни сега на структурите, в окръжните и апелативните съдилища и прокуратури.

Замразяването на тези процедури до окончателното изговаряне на Конституционния съд значи, че датата 28 юли за края на спецправосъдието ще би трябвало да бъде отсрочена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР