Конституционният съд с пълно единодушие допусна за разглеждане искането на

...
Конституционният съд с пълно единодушие допусна за разглеждане искането на
Коментари Харесай

КС ще разгледа искането на Гешев за имуществото на бюрото за защита |

Конституционният съд с цялостно единогласие позволи за разглеждане настояването на основния прокурор Иван Гешев за определяне на несъгласие с главния закон на наредбата в Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане, с която бюрото за отбрана мина на послушание към правосъдното министерство.

Гешев нападна текста, с който коли и друга техника, употребени от бюрото, се дават на Министерство на правосъдието.

Конституционен съд кани за мнения до 15 преподаватели, които в 30-дневен период да показват мнение по тематиката. Покана е изпратена и до Съюза на юристите.

В ръководителят на държавното обвиняване акцентира, че Министерският съвет, като най-висш орган на изпълнителната власт, единствен има управнически функционалности във връзка с реда, по който се реализира разпореждането с държавно имущество.

Според Гешев Народното събрание е задължил държавното управление да отнеме парцели в интерес на министерството и по този начин е нарушил правилото на разделяне на управляващите. Нарушава се и салдото във взаимоотношенията сред висшите държавни органи.

Бюрото за отбрана на застрашени стана след разпореждане на държавното управление от 23 септември. С приемането на акта се обезпечава осъществяването на плануваното в ЗЗЛЗВНП и организационното прекосяване на звеното към министъра на правораздаването.

Няколко месеца по-рано - на 11 март, президентът Румен по обособени разпореждания от Закона за правосъдната власт и Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане, с които бюрото се дефинира като независима организационна конструкция при основния прокурор. В началото на октомври обаче то бе прекъснато, тъй като с измененията, направени от депутатите в последния работен ден на 46-ото Народно събрание за прекосяване на звеното към Министерство на правосъдието, се обезсмисля решение на Конституционния съд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР