Конституционният съд (КС) прекрати делото за Бюрото по защита под

...
Конституционният съд (КС) прекрати делото за Бюрото по защита под
Коментари Харесай

КС прекрати делото за Бюрото по защита на Иван Гешев

Конституционният съд (КС) приключи делото за Бюрото по отбрана под контрола на основния прокурор заради изнемощял предмет. В самия завършек на мандата си 46-ото Народно заседание промени закона и лиши контрола на основния прокурор върху институцията. Депутатите връчиха Бюрото на правосъдния министър, като лишиха и полицейските пълномощия на неговите служитъели.

Преди Народното събрание да се заеме със случая, това стори президентът Румен Радев. През пролетта на тази година той нападна статута на Бюрото по отбрана с аргумента, че институцията има полицейски пълномощия, а се намира под контрола на основния прокурор.

По конституция изпълнителната власт дава отговор за сигурността в страната, а не правосъдната власт. Пред Конституционен съд Радев уточни, че комбинирането на пълномощията на основния прокурор с характерните функционалности на Бюрото по отбрана надxвъpлят ĸoнcтитyциoннo peглaмeнтиpaнитe пpaвoмoщия нa пpoĸypaтypaтa.

Румен Радев обърна особено внимание на Бюрото, откакто подчинените охранители на Гешев нахлуха в президентството през юли 2020 година. Акцията бе извършена, откакто Радев поддържа гражданските митинги против държавното управление на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев. Гражданството неодобрение стартира след акостираното на Христо Иванов на плажа край летния сарай на Ахмед Доган в парк “Росенец “.

След като депутатите трансформираха закона, Конституционен съд взема решение, че казусът е решен и няма потребност да се произнася. Това е остаряла процедура на българския Конституционен съд.

Преди ден Румен Радев изиска от Конституционен съд да приключи и делото за поданството на Кирил Петков без изговаряне, тъй като е безпредметно. Той припомня, че " първото " служебно държавно управление не съществува, а с това предметът на делото е привършен и отпада потребността от решение всъщност на проблема.

" В процедура си Конституционният съд (КС) неведнъж е отчитал, че последствията от акта, предмет на конституционния надзор, би трябвало да съществуват все още на произнасянето ", написа в мнението на президента до съда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР