Конституционният проект, внесен от управляващото мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и

...
Конституционният проект, внесен от управляващото мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и
Коментари Харесай

Сглобката с фръцна на 180° – ВСС остава под политически ботуш

Конституционният план, импортиран от ръководещото болшинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, ще претърпи обилни промени. Той беше утвърден на първо четене през днешния ден с гласовете на 164 депутати от сглобката, а 66 от „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ бяха срещу. За второто четене, което следва идната седмица, герберите ще желаят сериозна проверка на плана, както се разбра от изказване на депутата от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, който оглавява парламентарната конституционна комисия. Говоренето на сътрудниците му от десницата, както и на правосъдния министър Атанас Славов, подсказваше, че те не одобряват с ненаситност опцията за фрапантни промени в първичния план. Позицията на Движение за права и свободи не стана ясна, тъй като никой от придвижването не я изрази. Но нормално хората на Делян Пеевски съгласуват дейностите си с герберите.

Най-същественото изменение ще засегне ядрото на конституционната промяна – ориста на Висшия правосъден съвет (ВСС), кадровият орган на правосъдната власт. Проектът планува неговото делене на правосъден и прокурорски съвет. Идеята е двете магистратски класи да вземат решение независимо кадровите си въпроси – издигане, намаление, освобождение на магистрати. Днес обаче Радомир Чолаков обясни пред депутатите, че Висш съдебен съвет ще продължи да съществува под някаква форма, само че ще се разграничат внезапно съдийската и прокурорската гилдия, тъй че да не се разреши на обвинителите да се намесват в решенията на съдиите, обобщи „ Сега ”.

„ Това, за което има консенсус, е, че ще бъде непокътнат общ формат – това, което назоваваме Висш съдебен съвет, в някаква форма ще продължи да съществува, единствено че изпод ще се реализира доста огромна диференциация сред съдийската гилдия и прокурорската гилдия. Най-голямото терзание на съдиите е, че прокурори до момента са можели да се намесват в техни кадрови решения. Ето това няма да бъде допустимо повече “, даде обещание той.

Малко по-късно правосъдният министър Атанас Славов, който е излъчен от ПП-ДБ, пък съобщи пред депутатите, че разделянето на Висш съдебен съвет на два обособени съвета е в сходство с рекомендациите на авторитетната Венецианска комисия. Той не загатна нищо за колегии, както говореше Чолаков. А що се отнася до запазването на Висш съдебен съвет под променена форма, Славов заприказва, че представителите на съдиите и прокурорите би трябвало да организират взаимно съвещание, което да се занимава с общи за цялата правосъдна власт въпроси – като нейният бюджет и парцели, образованието на магистратите и други

Чолаков уточни, че професионалната квота във Висш съдебен съвет ще бъде повишена за сметка на политическата, с цел да се подсигурява независимостта на съдиите от политическо въздействие. По думите му, по този начин ще се доизпълни изменението на Конституцията, направено през 2015 година, когато съветът беше разграничен на двете колегии. Не се разбра обаче какво значи това за един от най-парливите проблеми, изникнали при публичното разискване на конституционния план – преобладаващата политическа квота в ръководството на прокуратурата. Според плана множеството хора, които ще вземат решение прокурорските каузи, ще бъдат избирани от Народното събрание – другояче казано, това ще разреши на политиците косвено да управляват държавното обвиняване.

Що се отнася до фигурата на основния прокурор, Чолаков изясни, че той ще бъде лишен от опцията да упражнява контрол за правда над всички прокурори, каквото пълномощие му дава настоящата Конституция. В същото време обаче ще му се разреши да упражнява методическо управление над обвинителите – пълномощие, което съгласно плана трябваше да отпадне. Главният прокурор ще съставлява обвиняването и ще остане административен началник на висшата прокуратура.

По отношение на отпадането на възбраната депутати да стават хора с двойно поданство – предложение на десницата, Чолаков излезе с концепция, която твърди, че е взел от Търновската конституция – кандидат-министри с непознат паспорт да бъдат одобрявани от Народното събрание. Не се разбра дали това значи, че такива хора ще могат да стават депутати; а и Народното събрание, по този начин или другояче, гласоподава всички претенденти за членове на държавното управление.

За самостоятелната конституционна тъжба ще се разреши на всеки съд, по искане на страна в дело или по своя преценка, да се обръща към конституционните съдии, изясни Чолаков. Това значи, че подаването на тъжба до Конституционния съд ще се опосреди – жителите няма да могат да подават директно тъжби в него.

Според Чолаков ръководещите дефинитивно са се отказали от концепцията на ПП-ДБ да се разгласи 24 май за народен празник.

Шефът на конституционната комисия не загатна нищо по двата основни момента в плана: първо, измененията в метода, по който ще се избира и структурира служебното държавно управление – проблем, който породи след ненадейно дългото ръководство на президента Румен Радев посредством служебни кабинети; второ, за концепцията регулаторните органи на страната да се избират с квалифицирано болшинство. Избирането на членове на регулаторите става мотив за доста тежки политически кавги и сходна конституционна корекция ще изисква толкоз тясно единодушие сред политиците, че ще направи неизбежни подмолните покупко-продажби и сделки за разпределение на постове.

ВЪТРЕШНО РАЗЦЕПЛЕНИЕ

По-рано някогашният правосъден министър и народен представител от ПП-ДБ Надежда Йорданова показа конституционните промени във типа, в който бяха импортирани. Така сподели, че десницата си ги харесва такива, каквито са. Не се разбра по какъв начин това се отнася към направеното от Радомир Чолаков изказване, което допуска доста сериозна проверка на плана.

Реклама

Йорданова открои три направления, в които да се развие конституционната промяна. Първо, повече самостоятелност на съда посредством обособяване на върховен съвет, който да се господства от съдии, избирани от съдии, с цел да взема решение независимо кадровите въпроси на съдийското съсловие. Квотата на Народното събрание в него ще бъде по-малка от професионалната, уточни Йорданова, с цел да няма непропорционално политическо въздействие.

Второ, по-ефективна и по-отчетна прокуратура. За задачата пълномощията на обвиняването би трябвало да се понижат по този начин, че да бъдат съсредоточени главно в наказателното произвеждане, основният прокурор да не бъде свръховластен, а прокурорският съвет, който ще взема решение кадровите въпроси на обвиняването, да се господства от парламентарната квота (точно противоположното на съдийския съвет – бел.а.). Народното събрание би трябвало да планува гаранции, че членовете от неговата квота няма да бъдат партийно подвластни. Йорданова обаче не изясни по какъв начин ще се случи това.

Трето, подсилване на парламентарната република. Това ръководещите оферират да се случи като Народното събрание не се разпуска преди избори, както в този момент, а единствено да не заседава по време на предизборната акция. Така се счита, че служебните държавни управления няма да бъдат безконтролни.

Малко по-късно приказва Бойко Рашков – също народен представител от ПП-ДБ и някогашен вътрешен министър в кабинета „ Петков “, който ненадейно разкритикува плана. Той напомни, че текстовете в Конституцията за правосъдната власт са признати във време на извънредно остро политическо опълчване, и все пак политиците са се съгласили, че би трябвало да има паритет сред професионалната и политическата квота в ръководството на правосъдната система. С измененията в този момент обаче, счита Рашков, депутатите ще улеснят политическото въздействие върху прокуратурата.

„ С това предложение споделяме на обществото – ние, като политици, ще се намесваме в структурирането на нашата прокуратура, която сме управлявали много време, като сме си избирали основните прокурори “, съобщи ексшефът на Министерство на вътрешните работи. И се закани, че в случай че планът остане в този тип, няма да го поддържа.

КОНСТИТУЦИЯ И ХРИСТИЯНСТВО

Радомир Чолаков в началото направи настрана изявление, в което въобще не засегна всъщност измененията в главния закон. Вместо това, говоренето му одобри честен уклон – той разказа опцията да се реализира консенсус, като не се разрешава на персоналните упоритости на политиците да повлияят на реформата; прикани да не се стига до погром на прокуратурата, с цел да не се сътвори мотив за нови войни сред институциите; дори се обърна към християнството – с възмущение означи, че конституционните ремонти ще се одобряват по време на коледните пости, и подсети, че предните промени от 2015 година също били признати тогава и „ резултатът беше пагубен “, както се изрази. Накрая посъветва сътрудниците си да проявят примирение и прикани господ да оказва помощ на всички.

ЗА ОРЪЖЕНОСЦИТЕ НА ЗАДКУЛИСИЕТО

Опозицията отхвърли да поддържа плана. Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия загатна особено настояването на ръководещите да отпадне възбраната депутати да стават хора с двойно поданство. „ Това, че е станало проблем за някого, не е причина да се отстранява от Конституцията “, уточни Вигенин, като по този начин подсети за проблема с канадския паспорт на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков. Социалистът отхвърли предложенията на ръководещите за служебното държавно управление с аргумента, че е „ безусловно неработещ и може да докара до цялостен блокаж на страната “.

Вигенин порица болшинството, че с измененията, засягащи държавното обвиняване, „ желаят да си подсигурява недостижимост посредством цялостен политически надзор над прокуратурата “. Той подсети и за наредбата в плана, че до три месеца след приемането му би трябвало да се провеждат избори за двата нови висши съвета и за основен прокурор. Според соцдепутата с това ръководещите се приготвят за последващи избори преди да пристигна ротацията в държавното управление, планувана за март 2024 година – тъкмо след три месеца. Накрая Вигенин се обърна към ПП-ДБ и ги назова „ глуповати оръженосци на задкулисието, които му оказват помощ да се окопае “.

Ивайло Вълчев от Има Такъв Народ акцентира на това, че нямаше публично разискване на предложенията, засягащи Народното събрание и служебното държавно управление. Той напомни, че съгласно плана парламентарни избори ще се организират не по-рано от два месеца и не по-късно от един месец преди приключване на периода на пълномощията на настоящото Народно заседание. И изчете дълъг юридически разбор, съгласно който, според от определената дата на вота, е допустимо да се редуцира или удължи мандатът на Народното събрание.

Напълно отхвърли плана и „ Възраждане “. Националистите се заканиха, че в случай че бъдат признати измененията, ще приготвят тъжба против тях в Конституционния съд и поканиха другите опозиционни сили да се включат във внасянето й.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР