Консорциумът "Соф кънект" взема летище София на концесия за 35

...
Консорциумът "Соф кънект" взема летище София на концесия за 35
Коментари Харесай

Окончателно: Френско-германски консорциум взема летище София за 35 години

Консорциумът "Соф кънект " взема летище София на концесия за 35 години. Обновяването и новото строителство ще бъдат изпълнявани от австрийската “Щрабаг”, която построи терминал 2. Решението този път е дефинитивно.

Върховният административен разгласява в петък решението си за жалбите на фирмите, които оспорват решението на Комисия за защита на конкуренцията за концесионер на летище София. Съдът остави в действие решението на Комисията за защита на конкуренцията от 14 ноември 2019 година По този метод бе доказан изборът от транспортното министерство за концесионер е избран консорциум „ Соф кънект “. Делото бе формирано по касационни тъжби на трима от участниците в процедурата за избор на концесионер на софийското летище. Това са консорциум „ Витоша “, консорциум сред "Еърпортс Де Пари " Европейски Съюз.ЕЙ и "ТАВ Хавалиманларъ холдинг " А.Ш. “, както и участникът "Фрапорт България ".

Според съда Комисията за защита на конкуренцията е осъществила дължимия надзор по правомерност и се е произнесла в границите на изследването, което е регламентирано в Закона за концесиите. Тричленният състав на Върховен административен съд е открил също, че вярно Комисия за защита на конкуренцията не е разкрила нарушавания при осъществяване на процедурата, а също и несъответствия сред офертата на спечелилия участник и документите за възлагане на концесията.

Консорциумът “Соф Кънект”

В консорцима “Соф Кънект” водеща е френската компания “Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс” в партньорство с оператора на летище Мюнхен - “Флугхафен Мюнхен” и с "Щрабаг ". Обединението предлага годишно концесионно заплащане в размер на 24.542 млн. евро и 608 млн. евро вложения за периода на концесията.

Аеропортът в Мюнхен е втория най-натоварен в Германия след този във Франкфурт. От своя страна основаният в Париж Meridiam сплотява 7 фонда и ръководи активи за над 7 милиарда $. В момента работи по 71 плана, в това число мостове, жп трасета и други. Портфолиото му слага акцент върху браншове като енергетика, превоз и околна среда.

Какво предлага

Техническото предложение е разграничено на етапи. Първата, която е до 2022 година, планува през софийското летище да минават 8,8 млн. пасажери. През това време ще бъде освежен терминал 1, ще се разширят зоните за инспекция и паспортен надзор. На терминал 2 ще бъде завършен кулоар, с цел да се разделят идващите и заминаващите пасажери.

Стратегията на консорциума планува увеличение на пасажерите до 8.8 млн. до 2022 година Планирано е да се направи ремонт на терминалите 1 и 2, както и открит паркинг за коли. Нагласите са пасажерите на софийския аеропорт да набъбнат до 2030 г на 12.3 милиона. Тогава ще се направи и най-голямата вложения в построяването на нов - трети терминал. Той ще бъде ситуиран на към 800 метра от станцията на метрото и ще има 11 местостоянки. Разстоянието от летището до самолета ще се минава пеш от пасажерите, а не по-ръкав, поради желанията на нискобюджетните самолетни компании. Ще бъде издигнат и нов паркинг за 1459 автомобила.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР