Консорциум от журналисти разпространи документи, които показват абсолютния контрол, който

...
Консорциум от журналисти разпространи документи, които показват абсолютния контрол, който
Коментари Харесай

Журналисти разкриха концлагери в Китай

Консорциум от публицисти популяризира документи, които демонстрират абсолютния надзор, който упражнява китайският режим върху големите лагери за задържане в Синцзян, региона с преобладаващо мюсюлманско население в страната, предадоха международните организации. В тези лагери са интернирани над 1 милион души, уточни Агенция Франс Прес.
Според някои правозащитни групи, самостоятелни откриватели и непознати държавни управления се счита, че в тези лагери има 1,5 милиона уйгури и представители на други малцинства в Синцзян, добавя ДПА.
Документите са получени от Международния консорциум на проверяващите публицисти и оповестени в 17 печатни органа по света. Те разкриват строгите разпореждания и правила в лагерите, ситуирани в Северозападен Китай. Пекин оспорва данните за броя на хората в лагерите и твърди, че това са центрове за професионална подготовка, предопределени за битка против ислямската радикализация.
Информациите бяха оповестени седмица, откакто американският в. "Ню Йорк таймс " заяви, че е съумял да се снабди с над 400 страници вътрешни документи на китайските ръководещи, измежду които и текстове на секрети речи на президента Си Цзинпин, в които той приканва още от 2014 година за безпощадна битка против тероризма и сепаратизма в Сицзян. Последните разкрития касаят серия от управителни наставления за ръководство на лагерите, утвърдени през 2017 година от шефа на силите за сигурност на Синцзян, а също и отчети на разследващите служби, показващи по какъв начин полицията употребява изкуствен интелект и събиране на данни, с цел да дефинира, които хора да интернира. В директивите арестуваните са наричани "ученици ", които би трябвало да получат "диплома ".
Директивите разказват с огромна акуратност по какъв начин пазачите в лагерите би трябвало да направляват всекидневието на арестуваните - от възбрана за влизане в контакт с външния свят до стъпките, които се подхващат при положение на заболяване. Директивите вкарват и точктова система за оценка на "идеологическата промяна " на арестуваните, за тяхното "спазване на дисциплинираност " и за тяхното "желанието за учене ".
В директивите се разказва какъв брой пъти би трябвало да се затварят вратите в спалните пространства, коридорите и етажите на лагерите, по какъв начин би трябвало да бъде конфигурирано цялостно видеонаблюдение в спалните пространства, класните стаи и ъглите, тъй че надзирателите в действително време да следят протичащото се, да записват нещата детайлно и да подават сигнал за всяко съмнително събитие.
Директивите плануват "учениците " да стоят арестувани месец и половина, макар че това предписание не постоянно е прилагано, съгласно свидетелски разкази на някогашни пандизчии, събрани от Международния консорциум.
В Лондон посолството на Китай отхвърли достоверността на оповестените документи и ги дефинира като "пълна машинация " и "фалшиви вести ". "Не съществува никакъв документ или заповеди за по този начин наречените "лагери за задържане ". "Центрове за образование и за професионална подготовка бяха открити за предварителна защита на тероризма ", се споделя още в изказване на китайското посолство в Лондон, адресирано до английския в. "Гардиън ", който е част от медиите, разгласили през вчерашния ден документите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР