България готви нов голям пакет военна помощ за Украйна. Това

...
България готви нов голям пакет военна помощ за Украйна. Това
Коментари Харесай

България готви нов голям пакет военна помощ за Украйна

България готви нов огромен пакет военна помощ за Украйна. Това се разбра от изказване на служебния боен министър Атанас Запрянов. 
„ България ще даде ненужно военно съоръжение на Украйна. Предстои да утвърдя предложение на началника на защитата за непотребни въоръжение и техника, които ще бъдат разполагаем за помощ за Украйна, без това да нарушава окомплектоването на нашите въоръжени сили в спокойно време или на военновременните формирования “, заяви министърът след присъединяване си в двудневната среща на министрите на защитата на страните членки на НАТО в Брюксел.  Той напомни, че в сходство с решение на Народното събрание служебното държавно управление работи за идващ пакет от действителна помощ за Украйна, като има изясненост с какво в допълнение може да способства страната ни. „ За боеприпасите имаме желание да следваме логиката на подмяна и по този метод да опресняваме своите ресурси. Нашата промишленост работи на цялостни обороти, изключително производителите на муниции. Увеличаваме промените на работа, нашата военна промишленост прави комерсиална активност и с други страни, освен за Украйна “, уточни министър Запрянов. „ Помощта за Украйна в никакъв случай не е била наложителна, тя е суверенно право на всяка страна “, посочи министър Запрянов и добави, че огромна част от съдружниците в НАТО поддържат присъединението на Украйна към Алианса. „ НАТО няма никакво желание да се намесва с войски в Украйна, не желае този спор да ескалира, а желае обективен мир - това значи Украйна да отбрани своята територия “, разяснява министърът на защитата. България дава към този момент няколко пакета военна помощ на Украйна и Киев не пропуща случай да й благодари за даденото. Обичайно това става по предложение на МО и армията, след това следва решение на държавното управление и най-после се приема акт на Народното събрание, което го позволява. На няколко пъти решенията на Народно събрание бяха бланкетни и даваха по-широки възможности на съответните кабинети да дават оръжие.
За превозването на пратките се използваха и използват огромни военно-транспортни самолети, както и жп композиции.
Какво тъкмо се дава е скрито като държавна загадка, само че е известно, че измежду предоставеното са доста муниции - патрони, снаряди. Обявено бе, че са дадени и ракети за ракетни комплекси С-300.  Една от последните известни колета включваше 150 бронирани машини - БТР-и, БРДМ-и, самоходни гаубици " Гвоздика ".
Наскоро военният министър Атанас Запрянов разгласи, че България дава такова въоръжение, с което на практика не може да стигне до поразяване на цели на съветска територия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР