Конкурсът за Екокод на инициативата Влез в зеления кръг. Бъдещето

...
Конкурсът за Екокод на инициативата Влез в зеления кръг. Бъдещето
Коментари Харесай

Големите победители в конкурса за Екокод по програма „Екоучилища“ са от Ботевград, Карнобат и Троян

Конкурсът за Екокод на самодейността „ Влез в зеления кръг. Бъдещето е в нашите ръце “ по стратегия „ Екоучилища “ има към този момент своите спечелили. Със на „ Девин “ ЕАД бе отличено главно учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “ от Ботевград, на със сребърната премия се подреди СУ „ Христо Ботев “ от град Карнобат, а незабавно след тях на почетната стълбица с застана СУ „ Васил Левски “ от град Троян.

Участието в състезанието за Екокод даде опция на всяко дете да развие знания за вярно държание в опазването на околната среда и резистентен метод на живот, а класиралите се на първо, второ и трето място учебни заведения получават и парични награди. Оценяващите стъпиха на критерии като: автентичност на концепцията, изчерпателност на екопосланието, съзвучието с философията на стратегия „ Екоучилища “ и високо качество на осъществяване.

На отличеното със златната премия главно учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “ от Ботевград следва да развие в границите на своя план за отпадъците облика на Отпадъчко - дребосъче, което ще събира ненужната отпадъчна хартия и изрезките от часовете по изобразително изкуство и технологии, които могат да се употребяват наново. Подгласниците от СУ " Христо Ботев " от град Карнобат не престават да развиват своята Stop motion анимация, основана от екип от възпитаници на 13 и 14 години с началник Мария Чанева, а СУ „ Васил Левски “ от град Троян с ръководители Ренета Бакарова и Магда Латинска ще работи по своите начинания, свързани с преработването.

Лилия Костадинова, начален преподавател и координатор на стратегия „ Екоучилища “ в огромния победител, ОУ „ Н. Й. Вапцаров “ – Ботевград, показа особено за „ Дарик “ страстите на възпитаници, учители и родители при основаването на Екокода на учебното заведение.

„ Целият развой по основаването на Екокода беше същинско предизвикателство заради многото искащи да се вземат участие. Това ни накара да обявим вътрешен конкурс, в който да могат да се включат всички. На екологичните табла в двете здания на учебното заведение поставихме изискванията както на състезанието на „ Девин “, по този начин и на вътрешния ни конкурс. В рамките на посочения период бяха показани повече от 10 плана от разнообразни екипи в класовете. На особено съвещание Екокомитетът ни ги прегледа, оцени и класира първите три от тях. Зароди се концепцията за основаване на нещо, сплотяващо всичко, което учениците бяха основали в своите планове. Членовете на Екокомитета обобщиха концепцията и предложиха това да бъде нашият Отпадъчко – човечето, което ще събира ненужната отпадъчна хартия и изрезките от часовете по изобразително изкуство и технологии, които могат да се употребяват наново. Разказаха за това в класовете си и по този начин стартира основаването му. По-големите възпитаници работиха върху формата, техниките и материалите, а по-малките създадоха обособените детайли. Паралелно с работата по състезанието снимахме и документирахме нашата активност, която представяме във видеото “, показа Лилия Костадинова. „ Изключително сме признателни на нашия шеф Петя Кочкова за решението да станем част от стратегия „ Екоучилища “ и за поддръжката, която ни оказва всекидневно “, добави тя.

Попитахме Мария Чанева, преподавател по изобразително изкуство, технологии и предприемачество в СУ „ Христо Ботев “ – Карнобат и координатор на програмата в учебното заведение, за вдъхновението зад техния план. Ето какво ни показа тя:

„ Не е мъчно да откриеш вдъхновението в нашето учебно заведение. Идеята Екокодът да е под формата на анимация пристигна от четири девойки от седми клас. Според тях това е един по-достъпен и атрактивен метод да привлекат вниманието и на най-малките ни възпитаници към проблемите, свързани с опазването на околната среда. Благодарение на материалната база, с която разполагаме, не срещнахме никакви усложнения. Свободата и поддръжката, които имаме в работата си, ни стимулират да творим и да бъдем разнообразни. “

А Магда Латинска, преподавател по естествени науки и координатор „ Екоучилища “ в СУ „ Васил Левски “, ни описа за мотивацията на децата и учителите от Троян.

„ Вече шеста година учебното заведение ни е новаторско, пречупвайки естествените науки и екология през осведомителните технологии. Стараем се да формираме у учениците екологично отговорно мислене и държание, обич към природата и науките, свързани с нея, и в случай че изберат професионално развиване в тази сфера, ние бихме били доста щастливи. Това не постоянно е лесна задача. Ето за какво се възползваме от всяка забавна самодейност, която предизвика и нас, и учениците. Конкурсът за Екокод също беше предизвикателство. Спряхме се на възпитаници от първа гимназиална степен, защото имат към този момент построени организаторски умения и са извънредно изобретателни. Първо се зароди концепцията за постера и неговата визия. Децата имаха своите терзания, само че взаимно се подкрепяха и нещата се случиха. В изработването на видеото участваха деветокласници, госпожа Ренета Бакарова (преподавателка по естествени науки), господин Свилен Димитров (преподавател по ИТ) и аз. Благодарим на уредниците за предоставената опция и за високата оценка! “

„ Влез в зеления кръг. Бъдещето е в нашите ръце “ е взаимен план на „ Девин “ ЕАД и Българско Движение „ Син байрак “ за разширение на мрежата от членове на Програмата „ Екоучилища “ в България и налагането ѝ като съществена стратегия за стабилно развиване в българските учебни заведения.

Екокодът е наложителна стъпка от методологията на Програма „ Екоучилища “, който съставлява система от правила за екологосъобразно държание в учебно заведение, в фамилията, в обществото, измежду природата.

Журито в състав: Гергана Стоянова (българска актриса и лице на инициативата), Галя Станева (главен редактор на darik.bg), Станимир Георгиев (председател на Управителен съвет на Българско Движение „ Син байрак “), Кремена Цветкова (началник отдел " ПР, връзки и издания " на НСОРБ) и Петя Манастирска (мениджър качество и стабилно развиване в „ Девин “ ЕАД) дефинира призовите три места в конкуренцията на десетки изобретателни и вдъхновяващи планове.

„ Искам да поздравя спечелилите за изобретателния метод и за работата им в посока запазване на околната среда на местата където живеят. Напомням, че всички възпитаници и учебни заведения, изпратили своя Екокод за състезанието, също са спечелили, тъй като екокодовете са наложителен детайл по пътя към узаконяването им като Екоучилище “, означи Петя Манастирска, управител качество и стабилно развиване в „ Девин “ ЕАД.

„ Разглеждането на плановете ме обнадежди, тъй като присъединяване на толкоз младежи разкрива израстването на едно отговорно потомство “, съобщи Галя Станева, основен редактор на Darik.bg

В първото си издание състезанието за Екокод открои отличниците в това нелеко начинание, а уредниците насърчиха всички участници да показват изобретателните си планове пред съученици, другари и родственици, с цел да ги научат да бъдат виновни към околната среда и деликатни към опазването на естествените запаси.

Организаторите напомнят, че всички учебни заведения ще получат документи за присъединяване и опция да показват творбите си в общността на в платформата vedri.bg.

Съвместната самодейност на „ Девин “ ЕАД и Българско Движение „ Син байрак “ е подкрепена от Министерството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите и е подчинена на задачата за построяването на най-голямата мрежа от „ Екоучилища “ на Балканите, която да приготви бъдещите генерации като дейни жители, способни да поемат социална отговорност за запазване на околната среда.

===

За самодейността „ Влез в зеления кръг. Бъдещето е в нашите ръце “

Най-мащабната самодейност за въвеждане на екообразованието в българските учебни заведения „ Влез в зеления кръг “ е взаимен план на „ Девин “ ЕАД и Българско придвижване „ Син байрак “, чиято цел е разширение на мрежата от членове на програмата „ Екоучилища “ в България и налагането ѝ като съществена стратегия за стабилно развиване в българските учебни заведения.

Лице, глас и дипломат на самодейността е актрисата Гергана Стоянова. Медиен сътрудник на стратегия „ Екоучилища “ в България е Дарик радио.

===

За „ Девин “ ЕАД

От основаването си през 1992 година „ Девин “ ЕАД е водач на пазара на минерална и изворна вода в България. Изворите и мястото на бутилиране се намират в екологично чист регион в района на град Девин, в сърцето на Родопа планина, откъдето идват продуктите с марка DEVIN – натурална минерална (негазирана, газирана и обогатена с витамини) и изворна вода. Фирмата е извънреден дистрибутор на енергийните питиета Red Bull и плодовите сокове Granini за България.

„ Девин “ ЕАД е виновна компания, която влага в икономическото, обществено и културно развиване на обществото посредством начинания, ориентирани към районното развиване, опазването на околната среда и образованието.

От 2017 година компанията е част от белгийската група Spadel – водещ производител на бутилирана вода в Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург) и Франция.

От 2021 година „ Девин “ ЕАД е сертифицирана въглеродно неутрална компания с валидация, издадена от интернационалната консултантска организация по климата CO2logic и одобрена от упълномощения и самостоятелен сертифициращ орган Vinçotte. „ Девин “ ЕАД е първата българска компания за бутилирана вода, която реализира въглероден неутралитет както на равнище компания, по този начин и на равнище артикул. Компанията има влиятелния документ Great Place to Work® – най-високото отличие за работодателска марка и чудесно работно място в интернационален проект.

От март 2022 година „ Девин “ ЕАД е първата българска компания, притежател на влиятелния документ B Corp, който отличава компании, отговарящи на най-високите обществени и екологични стандарти и поемащи дълготраен ангажимент за позитивно влияние върху обществото.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР