Конкуренцията е била над 150 участници от 30 държавиДванадесетокласникът Александър

...
Конкуренцията е била над 150 участници от 30 държавиДванадесетокласникът Александър
Коментари Харесай

Ученик от Варна със сребро от Европейска олимпиада по физика

Конкуренцията е била над 150 участници от 30 страни Дванадесетокласникът Александър Кръстев от Математическата гимназия " Д-р Петър Берон " във Варна, сграбчи сребърния орден на провелата се преди дни Европейска олимпиада по физика в латвийската столица Рига, научи Moreto.net.

Александър е измежду петимата представители на българския тим, който завоюва общо пет медала на олимпиадата. Въпреки конкуренцията от над 150 участници от 30 страни, тимът на България с началник гл. ас. Нено Тодоров от Философския факултет на Софийския университет, съумя да грабне един златен, два сребърни и два бронзови медала.

В първия ден на надпреварата, младите физици решаваха пробна задача от три елементи, а вторият ден продължи с научен кръг с решение на три задания.

Европейска олимпиада по физика (EuPhO) е предопределена да добави Международната олимпиада по физика (провеждана от 1967 до днес). Концепцията за EuPhO е сходна на действителни проучвателен обстановки, с малко изложение на проблемите и обилие от благоприятни условия за креативен решения.

През 2017 година, на първото издание на Европейската олимпиада по физика в Естония българите се завърнаха с един сребърен и четири бронзови медала, а през лятото на предходната година в Москва - един златен, два сребърни и два бронзови медала.
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР