„Комшията ни попари еуфорията“ – намалява подкрепата на македонците за

...
„Комшията ни попари еуфорията“ – намалява подкрепата на македонците за
Коментари Харесай

България е „попарила еуфорията” на македонците

„ Комшията ни попари еуфорията “ – понижава поддръжката на македонците за Европейски Съюз, демонстрира изследване, представено от „ Слободен щемпел “. Евроскептицизмът в Северна Македония се ускорява – нещо, което се очакваше след второто несъгласие на България за започване на договаряния за участие в Европейския съюз, само че анализатори настояват, че това не е толкоз неприятно за страната. Последното изследване на „ Балкански барометър 2021 “ демонстрира, че поддръжката за присъединение към Европейски Съюз в югозападната ни съседка е 53%. Година по-рано тя е била на равнище от 57%, означават в редакцията на електронното издание на македонския вестник „ Слободен щемпел “, съобщи организация " Фокус ".

Анкетата е извършена от Съвета за районно съдействие и съгласно нея 31% от жителите на Северна Македония считат, че страната им в никакъв случай няма да влезе в Европейски Съюз. Миналата година на това мнение са били 25% от респондентите. На въпрос дали считат, че участието в Европейски Съюз ще бъде положително, неприятно или нито положително, нито неприятно за стопанската система, 53% от интервюираните дават отговор, че би било положително нещо, 33% - че няма да бъде нито положително, нито неприятно, а 11% - че ще е неприятно. Според Александър Кържаловски от Македонския център за интернационално съдействие поддръжката за Европейски Съюз се чака да намалее.

„ Тук въпросът не е директно обвързван с поддръжката за участие в Европейски Съюз, въпреки всичко може да се заключи, че, както се чака, тази поддръжка е намаляла след второто българско несъгласие. Въпреки непрекъснатите окуражаващи послания от представители на други държави-членки и техните посланици в страната, прекалено много пъти и прекомерно дълго бяхме изложени на разочарования и безпринципни дейности от страна Европейски Съюз, с цел да приказваме за „ дребен застой “ или „ дупки по европейския път “. Безнадеждността, т.е. убеждението, че няма метод или бързо решение за продължение по този път, разумно усилва евроскептицизма и понижава поддръжката за участието на Македония в Европейски Съюз “, изясни Кържаловски пред изданието.

Според него обаче има нещо положително в това отношение. „ Нуждаем се от известно „ осъзнаване “, че би трябвало да поемем по собствен личен път към личното си развиване и да разберем, че можем да го (направим) със личните си познания и сили. Освен това не трябва да слушаме утопичните мантри, че „ без Европейски Съюз нямаме избавление, ще се провалим “. От 30 години сме без участие в Европейски Съюз и не се провалихме. В този развой ние ще покажем, че сме способни, имаме право и сме мечтани за участие в Европейски Съюз. Това в действителност е алтернативата (без ЕС), в която живеем от 30 години. За страдание бяха пропуснати доста шансове и доста умни хора от дълго време напуснаха страната, а други не се заеха да „ оправят “ обстановката, тъй че управлението на страната беше оставено на ръцете на посредствени партии, които не дадоха доста очаквания, че тази опция ще бъде по-успешна “, заключи Кържаловски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР